19-03-2016, 09:18
Krokiety z pieczarkami
Składniki
20 dkg mąki
1 jajko
1 łyżka oleju
2 szkl piwa
szczypta soli
Na farsz
40 dkg pieczarek
1 cebula
2 łyżki masła
1 jajko
1 łyżka mąki
1/2 kwaśnej śmietany
sól, pieprz
Wyrobić ciasto- wszystkie składniki zmiksować. Ciasto smażyć na patelni, mają to być cienkie naleśniki.
Farsz
Cebulę posiekać, podsmażyć na patelni, dodać pokrojone pieczarki, odparować płyn, oprószyć mąką, zarumienić, wlać śmietanę, jeszcze chwilę poddusić, cały czas mieszając. Następnie wystudzić. Na koniec wymieszać z jajkiem, przyprawić. Farsz rozsmarować na naleśnikach, zwinąć w krokiety,(można je także panierować jak kto woli) podsmażyć na patelni.
Składniki
20 dkg mąki
1 jajko
1 łyżka oleju
2 szkl piwa
szczypta soli
Na farsz
40 dkg pieczarek
1 cebula
2 łyżki masła
1 jajko
1 łyżka mąki
1/2 kwaśnej śmietany
sól, pieprz
Wyrobić ciasto- wszystkie składniki zmiksować. Ciasto smażyć na patelni, mają to być cienkie naleśniki.
Farsz
Cebulę posiekać, podsmażyć na patelni, dodać pokrojone pieczarki, odparować płyn, oprószyć mąką, zarumienić, wlać śmietanę, jeszcze chwilę poddusić, cały czas mieszając. Następnie wystudzić. Na koniec wymieszać z jajkiem, przyprawić. Farsz rozsmarować na naleśnikach, zwinąć w krokiety,(można je także panierować jak kto woli) podsmażyć na patelni.