04-10-2011, 19:07
Chlebowiec właściwy, Drzewo chlebowe ang. Breadfruit breadnut) (Artocarpus altilis, A. Communis)
Rodzina: morwowate (Moraceae)
Pochodzi z Polinezji, obecnie występuje w całym klimacie tropikalnym.
Jest jednopiennym drzewem o wysokości do 20 m posiadającym głęboko wcinane liście.
Roślina wydaje liczne zielono - żółte owoce o kulistym lub cylindrycznym kształcie (średnicy około 25 cm) i wadze do 2 kg .
Większość odmian zawiera nasiona - 16-24 czarnych pestek wielkości kasztana, które spożywa się po upieczeniu .
Z rośliną tą wiąże się historia z 1789 r., kiedy to brytyjski statek „Bounty” płynął w kierunku Karaibów
z 1000 sadzonkami drzewa chlebowego.
Miały one stanowić początek plantacji chlebowca na Karaibach, dostarczającej taniej żywności dla murzyńskich niewolników zatrudnionych na plantacjach trzciny cukrowej.
Podczas rejsu doszło do buntu marynarzy z powodu rozkazu kapitana zminimalizowania racji żywnościowych.
Kapitan statku ledwie się uratował z opresji, jednak nie zraził się i podjął kolejną – tym razem udaną wyprawę.
Dzięki niemu uprawy rośliny stały się popularne w całym klimacie tropikalnym.
Największe znaczenie ma na wyspach Pacyfiku – jest tu podstawową rośliną jadalną.
Złotożółty miąższ dojrzałego chlebowca właściwego ma smak słodki i ostry.
Po sfermentowaniu staje się serowatą jadalną masą.
Niedojrzałe owoce zawierają więcej skrobii niż ziemniaki i są spożywane po upieczeniu.
W samku są wówczas podobne do chleba.
Dojrzałe owoce chlebowca spożywa się po upieczeniu, a w smaku przypominają jadalne kasztany.
Owoc drzewa chlebowego zawiera 70% skrobi, 16% wody, 1% tłuszczów, 13% cukrów, witaminę C (do 23 mg/100 g) oraz minerały: wapń i żelazo.
100 g owocu dostarcza 75 kalorii (315 dżuli).
źródło
źródło
źródło
źródło