31-01-2015, 22:18
Badian właściwy, Anyż gwiazdkowy, Anyż gwiaździsty (Illicium verum Hook. f.)
Anyż gwiazdkowaty pochodzi z południowych Chin i Wietnamu.
Jego chińska nazwa znaczy tyle co oktogon, osiem rogów i odnosi się do kształtu ośmioramiennej gwiazdy jaki przybierają te owoce, zawsze używane w postaci suszonej.
Do Indonezji anyż gwiazdkowaty przywędrował z Indii i choć obecnie rzadko używany, nadal można go spotkać w daniach regionu północno-wschodniej Sumatry i Malezji.
Ze względu na olbrzymie podobieństwo zapachu anyżu gwiazdkowatego do anyżu, w wielu europejskich językach (w tym w języku polskim) jego nazwa jest kombinacją słowa ‘anyż’ i epitetu określającego
bądź to jego azjatyckie pochodzenie, bądź też ‘gwiezdny’ kształt.
Anyż gwiazdkowaty jest przyprawą bardzo popularną w Chinach.
Stanowi składnik tzw. przyprawy pięciu przypraw ( w Polsce nie wiedzieć czemu znanej bardziej jako przyprawa pięciu smaków, choć tak naprawdę w kuchni chińskiej dąży się do zbalansowania czterech smaków: słodkiego, kwaśnego, słonego i gorzkiego), wraz z cynamonem, goździkami, fenkułem
i pieprzem syczuańskim.
Czasem do tej mieszanki dodaje się również imbir, czarny kardamon, korzeń lukrecji i galanga.
Przyprawy przechowuje się w całości i mieli na proszek dopiero przed użyciem.
Dutch – Steranijs
English – Star Anise
źródło