Badian
#5

   
Badian właściwy, Anyż gwiazdkowy, Anyż gwiaździsty (Illicium verum Hook. f.)
Anyż gwiazdkowaty, zwany również badianem, ceniony był już w starożytnym Egipcie.        
Wzmianki o tej przyprawie odnaleźć można w zapisach lekarza Dioskorydesa oraz u Pliniusza i Karola Wielkiego.
Anyż pochodzi z Chin i Wietnamu, gdzie jest używany najczęściej.
W Europie, do której dotarł szlakiem herbacianym przez Rosję, znany jest od trzech wieków.
Anyż gwiazdkowany jest bardziej aromatyczny niż anyż zwykły, a najbardziej aromatyczną częścią nie są nasiona, a gwiazdkowaty owoc.
Polecany jest do doprawiania każdego rodzaju mięsa – drobiu, wieprzowiny i wołowiny, a także do ryb i owoców morza.

Działanie lecznicze
Anyż gwiazdkowaty od wieków znajduje zastosowanie z medycynie naturalnej - poprawia przemianę materii, łagodzi objawy kolki i inne silne bóle, działa odświeżająco.      
Szczególnie poleca się go przy bólach brzucha, wzdęciach u niemowląt oraz małych dzieci.  
Pobudza wydzielanie mleka u karmiących matek, które również dla osesków ma właściwości rozkurczowe.
Anyż łagodzi nieżyty dróg oddechowych.
Działa łagodnie wykrztuśnie, pobudza też czynność wydzielniczą błon śluzowych górnych dróg oddechowych.

Anyż gwiazdkowy cały zachowuje swój aromat przez lata.
Ze względu na swoją dekoracyjną formę można go podawać z potrawą, ale nie powinno się go jeść.
Rozcieńczony spirytusowym roztworem, służy do nacierania rąk i twarzy w celu odpędzenia owadów, np. komarów.
Pobudza apetyt, reguluje trawienie.
....świetny do grzanego wina....

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Badian - przez Krystyna - 31-01-2015, 21:25
RE: Badian - przez Krystyna - 22-11-2017, 01:12
RE: Badian - przez Krystyna - 22-11-2017, 17:53
RE: Badian - przez Krystyna - 22-11-2017, 18:36
RE: Badian - przez Krystyna - 22-10-2022, 22:33
RE: Herbata ziołowe - przez Krystyna - 15-10-2020, 23:26
Anyż Gwiazdkowy - przez Krystyna - 23-10-2022, 21:37



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości