26-04-2016, 20:40
Zastosowanie ziół.
Na rynku jest mnóstwo ziół, gotowych mieszanek ziołowych. Zauważyłam, ze za mało ziół dodajemy do potraw. Odkąd parę lat temu założyłam własny ogródek ziołowy, korzystam z nich często. W książce Zioła Lesley Bremness są praktyczne porady, jakie zioła używać do określonych potraw. Kiedyś miałam z tym problem. Teraz śmielej dodaję zioła, odkryłam na nowo hyzop, cząber, estragon, tymianek i rozmaryn. Odkąd mam 3 krzaki lubczyku, dodaję go do każdej zupy Myślę że ta klasyfikacja się przyda każdej gospodyni.
Zioła do zup : do większości zup- cebula, cząber, czosnek, estragon, jagody jałowca, oregano, lubczyk, majeranek, melisa, mięta, pietruszka, rozmaryn, seler, trybula, tymianek. Do zupy pomidorowej- bazylia, estragon, koperek, oregano, majeranek, tymianek. Do minestrone- bazylia, rozmaryn, tymianek. Zupa z groszku- bazylia, cząber, koperek, majeranek, mięta, pietruszka, rozmaryn. Ziemniaczana- kminek, liść laurowy, pietruszka.
Zioła do ryb: do różnych ryb bazylia, fenkuł, kminek, koperek, liść laurowy,lubczyk, cytrynowe macierzanki, majeranek, melisa, mięta, pietruszka, szczypiorek, trybula. Frutti di mare: bazylia, estragon, fenkuł, koperek, liść bobkowy, majeranek, rozmaryn, szczypiorek, trybula, tymianek.
Łosoś: koperek, rozmaryn. Ryby pieczone bądź z rusztu dodatkowo cząber, estragon, tymianek. Tłuste ryby: fenkuł, koperek. Zupy rybne : cząber, estragon, liść bobkowy, lubczyk, szałwia( z umiarem) tymianek.
Zioła do dziczyzny i drobiu: Gęś- fenkuł, majeranek, szałwia. Gołąb- rozmaryn, tymianek, indyk- estragon, majeranek, pietruszka, szałwia, tymianek. Kaczka- estragon, liść bobkowy, majeranek, rozmaryn szałwia. Królik i zając- bazylia, liść bobkowy, majeranek, lubczyk( nasiona) rozmaryn, szałwia. Kurczę- cząber, estragon, fenkuł, majeranek, melisa, mięta, pietruszka, szczypiorek, tymianek, trybula. Sarnina- cząber, jałowiec, liść bobkowy, lubczyk ( nasiona) majeranek, rozmaryn, szałwia.
Zioła do mięs: Baranina- bazylia, cząber, kminek, koper, lubczyk( nasiona) majeranek, melisa, mięta, pietruszka, rozmaryn, trybula, tymianek. Szynka- cząber, gorczyca, jałowiec ( jagody), lebiodka, lubczyk, majeranek, mięta, pietruszka, rozmaryn. Wątróbka- bazylia, estragon, koperek, majeranek, szałwia. Wieprzowina- fenkuł, kolendra, majeranek, rozmaryn, szałwia, trybula, tymianek. Wołowina- bazylia, cząber, estragon, kminek, oregano, liść bobkowy, lubczyk, majeranek, mięta, pietruszka, rozmaryn, szałwia, trybula, tymianek.
[ATTACHMENT NOT FOUND]
Na rynku jest mnóstwo ziół, gotowych mieszanek ziołowych. Zauważyłam, ze za mało ziół dodajemy do potraw. Odkąd parę lat temu założyłam własny ogródek ziołowy, korzystam z nich często. W książce Zioła Lesley Bremness są praktyczne porady, jakie zioła używać do określonych potraw. Kiedyś miałam z tym problem. Teraz śmielej dodaję zioła, odkryłam na nowo hyzop, cząber, estragon, tymianek i rozmaryn. Odkąd mam 3 krzaki lubczyku, dodaję go do każdej zupy Myślę że ta klasyfikacja się przyda każdej gospodyni.
Zioła do zup : do większości zup- cebula, cząber, czosnek, estragon, jagody jałowca, oregano, lubczyk, majeranek, melisa, mięta, pietruszka, rozmaryn, seler, trybula, tymianek. Do zupy pomidorowej- bazylia, estragon, koperek, oregano, majeranek, tymianek. Do minestrone- bazylia, rozmaryn, tymianek. Zupa z groszku- bazylia, cząber, koperek, majeranek, mięta, pietruszka, rozmaryn. Ziemniaczana- kminek, liść laurowy, pietruszka.
Zioła do ryb: do różnych ryb bazylia, fenkuł, kminek, koperek, liść laurowy,lubczyk, cytrynowe macierzanki, majeranek, melisa, mięta, pietruszka, szczypiorek, trybula. Frutti di mare: bazylia, estragon, fenkuł, koperek, liść bobkowy, majeranek, rozmaryn, szczypiorek, trybula, tymianek.
Łosoś: koperek, rozmaryn. Ryby pieczone bądź z rusztu dodatkowo cząber, estragon, tymianek. Tłuste ryby: fenkuł, koperek. Zupy rybne : cząber, estragon, liść bobkowy, lubczyk, szałwia( z umiarem) tymianek.
Zioła do dziczyzny i drobiu: Gęś- fenkuł, majeranek, szałwia. Gołąb- rozmaryn, tymianek, indyk- estragon, majeranek, pietruszka, szałwia, tymianek. Kaczka- estragon, liść bobkowy, majeranek, rozmaryn szałwia. Królik i zając- bazylia, liść bobkowy, majeranek, lubczyk( nasiona) rozmaryn, szałwia. Kurczę- cząber, estragon, fenkuł, majeranek, melisa, mięta, pietruszka, szczypiorek, tymianek, trybula. Sarnina- cząber, jałowiec, liść bobkowy, lubczyk ( nasiona) majeranek, rozmaryn, szałwia.
Zioła do mięs: Baranina- bazylia, cząber, kminek, koper, lubczyk( nasiona) majeranek, melisa, mięta, pietruszka, rozmaryn, trybula, tymianek. Szynka- cząber, gorczyca, jałowiec ( jagody), lebiodka, lubczyk, majeranek, mięta, pietruszka, rozmaryn. Wątróbka- bazylia, estragon, koperek, majeranek, szałwia. Wieprzowina- fenkuł, kolendra, majeranek, rozmaryn, szałwia, trybula, tymianek. Wołowina- bazylia, cząber, estragon, kminek, oregano, liść bobkowy, lubczyk, majeranek, mięta, pietruszka, rozmaryn, szałwia, trybula, tymianek.
[ATTACHMENT NOT FOUND]