Wątek zamknięty

Nasze ogródki i balkony
#38

Wracając jeszcze do smardzów Uśmiech ...
Dawniej (jeszcze przed II wojną) były to grzyby w Polsce znane, zbierane i spożywane... o czym mogą chociażby świadczyć przedwojenne książki kucharskie. W tamtych książkach to pieczarki były uznawane za grzyby dość rzadkie - a były to pieczarki polne, z ciemnym spodem kapelusza... zresztą nadal one są dosyć częstymi grzybami na naszych łąkach... pieczarki hodowlane były pewną nowością. Uśmiech Właściwie we wszystkich starych książkach kucharskich jakie posiadam (moje hobby Oczko ) są przepisy na smardze Uśmiech ... Dla przykładu pokażę Wam przepis na "Smardze po francusku" z książki Antoniny Piętkowej "Nowoczesna kuchnia domowa" wydanej w 1935 roku (na pierwszym zdjęciu - grafika smardzów po prawej stronie w górnym rogu, na drugim - przepis na smardze):

[Obrazek: m9C0Gqe.jpg]
[Obrazek: Pc3gXYw.jpg]
Wątek zamknięty


Wiadomości w tym wątku
Nasze ogródki i balkony - przez Libra22 - 24-06-2012, 12:09



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości