11-05-2016, 14:41
Deser czekoladowy z kaszy gryczanej
Składniki na 2 porcje:
-pół szklanki kaszy gryczanej niepalonej
-400 ml mleka kokosowego
-5 daktyli
-1 banan
-4 kostki gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Mleko doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy kaszę gryczaną, daktyle i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 20 min (należy uważać aby mleko nam nie wykipiało). Pod sam koniec gotowania dokładamy czekoladę oraz pokrojonego banana. Przykrywamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Masę dokładnie blendujemy, jeżeli jest zbyt gęsta dodajemy mleka.
Składniki na 2 porcje:
-pół szklanki kaszy gryczanej niepalonej
-400 ml mleka kokosowego
-5 daktyli
-1 banan
-4 kostki gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Mleko doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy kaszę gryczaną, daktyle i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 20 min (należy uważać aby mleko nam nie wykipiało). Pod sam koniec gotowania dokładamy czekoladę oraz pokrojonego banana. Przykrywamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Masę dokładnie blendujemy, jeżeli jest zbyt gęsta dodajemy mleka.