21-05-2016, 01:48
Zafina napisał(a):Kawiarka jest świetną metodą parzenia kawy. Wyprzedza smakiem robionego naparu wiele drogich ekspresów wysokociśnieniowych.
Mam dokładnie takie samo zdanie.
Miałam kawiarkę (taką stawianą na kuchence), teraz mam ekspres Siemensa - i uważam że kawiarka robiła lepszą w smaku kawę. Z tym, że zawsze się bałam że wybuchnie...
Moim zdaniem (co tam moim - większość kawoszy tak twierdzi) daleko ważniejszy od metody parzenia kawy (ekspres przelewowy, ciśnieniowy, praska francuska, kawiarka) jest bardzo dobry młynek do kawy. Bowiem to jak ziarna są mielone ma dużo większe znaczenie niż to, jak są zaparzane. Więc jeśli ktoś chce pić naprawdę dobrą kawę, to warto kupić sobie "wypasiony" młynek do kawy, taki który ma bardzo dobrej jakości żarna... albo po prostu kupować kawę ziarnistą w kawowych sklepach, gdzie Ci zmielą kupioną kawę na miejscu (drobniej lub grubiej). A sam ekspres może być niedrogi (choćby Zelmer - całkiem dobre ekspresy), albo właśnie prosta kawiarka. I wtedy kawa jest palce lizać.