25-05-2016, 17:47
Kurczak kukurydziany
-Kurczak kukurydziany, nie za duży do 1,25 kg, może być każdy inny kurczak również.
- świeże zioła- tymianek, lubczyk, hyzop, szczypior, sól morska
- jedno większe jabłko
- 2 cebulki
- łyżka masła
- przyprawy- papryka, granulowany czosnek, pieprz, vegeta
Często piekę kurczaka w całości. Ten przepis wymyśliłam specjalnie dla kurczaczka kukurydzianego.Nazwa potrawy i kurczaka pochodzi od sposobu jego karmienia. W ten sam sposób można przyrządzić każdego kurczaka, ale ten żywiony kukurydzą ma wyjątkowo delikatny smak. Kupimy go w markecie, na tacce. Jest już związany do pieczenia w całości.
Kurczaka myjemy , osuszamy i nacieramy mieszaniną papryki, vegety, pieprzu i granulowanego czosnku, nie za dużo soli morskiej. Myjemy i związujemy nitką zioła, można je dobrać wg uznania, ważne by były świeże. Obieramy cebulki. Jabłko kroimy na 4 części, wykrawamy gniazdo nasienne. W rękaw do pieczenia wkładamy najpierw kurczaka, następnie z boku układamy kawałki jabłka, zioła i cebulki w całości. Kurczak jest tak związany, że nie idzie go nadziać, dlatego przyprawy układamy z boku. Wkładamy go do naczynia żaroodpornego, lekko nakłuwamy rękaw. Pieczemy od godziny do półtorej w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Czas pieczenia zależy od wielkości kurczaczka. 15 minut przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw, smarujemy kurczaka masłem i wkładamy do piekarnika by nam się ładnie zrumienił.
Gdy jest złocisty wyjmujemy go z piekarnika, można sprawdzić czy na pewno się dopiekł, nakłuwając go nożem koło nóżki. Jeśli wypłynie sok bezbarwny jest upieczony, jeśli lekko krwisty jeszcze musi chwilę być w piekarniku.
Gotowy kurczak ma ostygnąć w naczyniu żaroodpornym owinięty w przeciętą folię. Gdy przestygnie zlewamy sos a wyrzucamy zioła i jabłka. Aromat takiego kurczaka unosi się w całym domu, sekretem są świeże zioła. Smacznego
-Kurczak kukurydziany, nie za duży do 1,25 kg, może być każdy inny kurczak również.
- świeże zioła- tymianek, lubczyk, hyzop, szczypior, sól morska
- jedno większe jabłko
- 2 cebulki
- łyżka masła
- przyprawy- papryka, granulowany czosnek, pieprz, vegeta
Często piekę kurczaka w całości. Ten przepis wymyśliłam specjalnie dla kurczaczka kukurydzianego.Nazwa potrawy i kurczaka pochodzi od sposobu jego karmienia. W ten sam sposób można przyrządzić każdego kurczaka, ale ten żywiony kukurydzą ma wyjątkowo delikatny smak. Kupimy go w markecie, na tacce. Jest już związany do pieczenia w całości.
Kurczaka myjemy , osuszamy i nacieramy mieszaniną papryki, vegety, pieprzu i granulowanego czosnku, nie za dużo soli morskiej. Myjemy i związujemy nitką zioła, można je dobrać wg uznania, ważne by były świeże. Obieramy cebulki. Jabłko kroimy na 4 części, wykrawamy gniazdo nasienne. W rękaw do pieczenia wkładamy najpierw kurczaka, następnie z boku układamy kawałki jabłka, zioła i cebulki w całości. Kurczak jest tak związany, że nie idzie go nadziać, dlatego przyprawy układamy z boku. Wkładamy go do naczynia żaroodpornego, lekko nakłuwamy rękaw. Pieczemy od godziny do półtorej w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Czas pieczenia zależy od wielkości kurczaczka. 15 minut przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw, smarujemy kurczaka masłem i wkładamy do piekarnika by nam się ładnie zrumienił.
Gdy jest złocisty wyjmujemy go z piekarnika, można sprawdzić czy na pewno się dopiekł, nakłuwając go nożem koło nóżki. Jeśli wypłynie sok bezbarwny jest upieczony, jeśli lekko krwisty jeszcze musi chwilę być w piekarniku.
Gotowy kurczak ma ostygnąć w naczyniu żaroodpornym owinięty w przeciętą folię. Gdy przestygnie zlewamy sos a wyrzucamy zioła i jabłka. Aromat takiego kurczaka unosi się w całym domu, sekretem są świeże zioła. Smacznego