22-06-2016, 18:30
Botwinka na winie z serem feta
1 pęczek botwiny (z dorodnymi buraczkami)
2-3 średnie buraki
kilka (w sumie ok. pół kilograma) młodych ziemniaków
3-4 ząbki czosnku
1,5 l bulionu
pół szklanki wytrawnego białego wina
mały kubek śmietany 12 lub 18%
kostka (ok. 250 g) sera feta
pół pęczka koperku
oliwa/olej do smażenia
sól morska, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki (lub w półplasterki w przypadku dużych bulw), podobnie buraki. Łodyżki botwiny pokroić w ok. centymetrowe kawałki, liście – w kostkę (niekoniecznie regularną).
2. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę/olej, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ziemniaki, posolić i smażyć przez ok. 5 minut, bardzo często mieszając (bardzo lubią przywierać).
Następnie dodać buraki, wymieszać, smażyć kolejne 3-4 minuty, pamiętając o mieszaniu.
Po upływie tego czasu dorzucić łodyżki, wlać wino i odparować mniej więcej połowę jego objętości.
3. Wlać bulion, zagotować, zmniejszyć ogień, dodać liście botwiny i gotować, aż ziemniaki i buraki zmiękną.
Zdjąć z ognia, dodać zahartowaną śmietanę i posiekany koperek.
Połowę przygotowanej porcji sera feta rozkruszyć, dodać do zupy i wymieszać.
Drugą połowę pokroić w kostkę i odłożyć.
Doprawić do smaku pieprzem i solą.
Każdą porcję zupy podawać z kilkoma kostkami sera.
Przepis inspirowany recepturą podpatrzoną na Kwestii Smaku.