Kuchnia Włoska
#25

A skoro przepis na pizze byl podawany, to dam ten ktory znam ja. Wymaga dosyc dlugiej fermentacji, ale prawdziwa pizza jest wyrabiana na zakwasie pszennym (w tych pizzeriach z tradycja) wiec i tak ten przepis jest latwiejszy.

Pizza z Neapolu

Proporcje sa takie, na KG maki, 7 lyzeczek soli, 14 g drozszy suszonych, 650 ml wody. Zostawiamy do fermencji w temperaturze pokojowej na 8-12h a nastepnie na min 2 a max 4 dni w lodowce. Po wyjeciu z lodowki ciasto przed uzyciem powinno odczekac 2h w temperaturze pokojowej. Bardzo wazne jest wyrobienie, ciasto jest dosyc wilgotne wiec chwilke nam zajmie zanim gluten sie zawiarze. MOzna sobie pomoc mikserem a wykonczyc na blacie. Ciasto ma odchodzic od rak i blatu.

Uśmiech
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Kuchnia Włoska - przez Oliveto - 13-02-2012, 21:48
RE: Kuchnia włoska - przez Krystyna - 24-03-2018, 15:45
RE: Kuchnia włoska - przez pomarańczka - 10-09-2023, 20:38
Re: Kuchnia Włoska - przez Oliveto - 13-02-2012, 21:57
Re: Kuchnia Włoska - przez Oliveto - 13-02-2012, 22:09
Re: Kuchnia Włoska - przez Oliveto - 13-02-2012, 22:15
Re: Kuchnia Włoska - przez Oliveto - 13-02-2012, 22:24
Re: Kuchnia Włoska - przez Oliveto - 13-02-2012, 22:31
Re: Kuchnia Włoska - przez Oliveto - 13-02-2012, 22:38
Re: Włoska kuchnia - przez Pawson87 - 03-01-2013, 14:19
Re: Kuchnia Włoska - przez cesarzowa - 03-01-2013, 18:34
Re: Włoska kuchnia - przez Nadunia2011 - 25-01-2013, 14:31
Re: Włoska kuchnia - przez Majka - 28-01-2013, 22:00
Re: Włoska kuchnia - przez Rudalila - 19-02-2013, 20:53
Re: Włoska kuchnia - przez Pawson87 - 21-02-2013, 12:29



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości