Kuchnia włoska
#27

Generalnie im dluzsza fermentacja tym lepszy smak (moim zdaniem) Uśmiech
Ciabatta, chyba najbardziej znane wloskie pieczywo, takze produkowane jest tradycyjnie w fermenracji typu Poolish, ktore chwilke trwa.

Co do uzycia powyzszego przepisu na foccacie, to nalezy pamietac, aby zmienic proporcje i dodac sluszna porcje oliwy.
Uwielbiam ja podawac jako pieczywo do obiadu, ma ona fajna chrupiaca skorke no i posmak oliwy, ktory ja uwielbiam Uśmiech

Proporcje ktore zaciagnelam z wloskich stron to:

Kostka drozdzy
600 g maki
400 ml wody (ciepla)
2 lyzeczki soli (ale foccacie tradycyjnie sie posypuje sala gruboziarnista, takze 2 lyzeczki mniej wiecej)
150 ml oliwy
(mozn a dodac tez 2 lyzeczki cukru)

Do miksera dodac polowe maki, sol i ciepla wode oraz 1/3 oliwy. Chwile wymieszac do czasu utrzymania gladkiej masy. Nastepnie dodac pokruszone drozdze i wyrabiac dodatkowe 6-7 minut, nastepnie dodac reszte maki. Ciasto powinno byc zbite ale lepiace sie. REszte oliwy dodajemy stopniowo. Wyrobione ciasto wykladamy na blat, polewamy oliwa i zostawiay do wyrosniecia okolo 2h (w przepisie sugeruja wrzucenie na ten czas do piekarnika nagrzanego do 30 stopni celsjusze - mysle, ze mozna po prostu je zotawic na dluzej). Nastepnie znow dolewamy oliwe, i wyrabiamy chwile, zostawiamy do wyrosniecia na kolejne 30 minut, i tak jeszcze raz. Dopiero po tym casie wykladamy na forme, wyrabiamy "dziurki", pieczemy w 200 stopniach do 18 minut. Jesli chcemy uzyskac chrupka skorke, polecam wrzucac na dno piekarnika kostki lodu Uśmiech

Z tego przepisu fermentacja nie moze trwac 8h z uwagi na ilosc drozszy znacznie wieksa niz w powyzszym przepisie na pizze. Jesli zmienimy proporcje drozdzy do maki, powinno byc ok.

PS na poludniu Europy drozdze sa pakowane po 25g, juz nie pamietam czy tak samo jest w Polsce.

SMacznego Uśmiech
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Kuchnia włoska - przez Oliveto - 13-02-2012, 21:48
RE: Kuchnia włoska - przez Krystyna - 24-03-2018, 15:45
RE: Kuchnia włoska - przez pomarańczka - 10-09-2023, 20:38
Re: Kuchnia Włoska - przez Oliveto - 13-02-2012, 21:57
Re: Kuchnia Włoska - przez Oliveto - 13-02-2012, 22:09
Re: Kuchnia Włoska - przez Oliveto - 13-02-2012, 22:15
Re: Kuchnia Włoska - przez Oliveto - 13-02-2012, 22:24
Re: Kuchnia Włoska - przez Oliveto - 13-02-2012, 22:31
Re: Kuchnia Włoska - przez Oliveto - 13-02-2012, 22:38
Re: Włoska kuchnia - przez Pawson87 - 03-01-2013, 14:19
Re: Kuchnia Włoska - przez cesarzowa - 03-01-2013, 18:34
Re: Włoska kuchnia - przez Nadunia2011 - 25-01-2013, 14:31
Re: Włoska kuchnia - przez Majka - 28-01-2013, 22:00
Re: Włoska kuchnia - przez Rudalila - 19-02-2013, 20:53
Re: Włoska kuchnia - przez Pawson87 - 21-02-2013, 12:29



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości