24-07-2016, 16:45
Zupa wiśniowa
Jest sezon na owocowe zupy, wiśnie pięknie obrodziły, więc oprócz zapraw postanowiłam zrobić zupę owocową.
Przepis jest bardzo prosty, ale pewnie nie każdy go zna. Warto wypróbować
-1 kg wiśni
- 1,5 litra wody
- 4 łyżki cukru
-2 łyżki kisielu wiśniowego
- ozdobny makaron
Wiśnie wydrylować, wrzucić do gotującej wody z cukrem na chwilę. Tylko je zagotować. Kisiel rozpuścić w małej ilości wody i dodać do zagotowanych wiśni.
Poczekać aż zgęstnieje. Makaron ugotować zgodnie z przepisem i na talerzu dodać do zupy. Najlepszy będzie makaron drobny, w jakiś fikuśny wzorek.
Zupę można podawać w dowolnej temperaturze, ja preferuję letnią. Można ją przechowywać w lodówce do 2 dni
Jest sezon na owocowe zupy, wiśnie pięknie obrodziły, więc oprócz zapraw postanowiłam zrobić zupę owocową.
Przepis jest bardzo prosty, ale pewnie nie każdy go zna. Warto wypróbować
-1 kg wiśni
- 1,5 litra wody
- 4 łyżki cukru
-2 łyżki kisielu wiśniowego
- ozdobny makaron
Wiśnie wydrylować, wrzucić do gotującej wody z cukrem na chwilę. Tylko je zagotować. Kisiel rozpuścić w małej ilości wody i dodać do zagotowanych wiśni.
Poczekać aż zgęstnieje. Makaron ugotować zgodnie z przepisem i na talerzu dodać do zupy. Najlepszy będzie makaron drobny, w jakiś fikuśny wzorek.
Zupę można podawać w dowolnej temperaturze, ja preferuję letnią. Można ją przechowywać w lodówce do 2 dni