30-08-2016, 14:42
Marmolada jabłkowo-pigwowa
Składniki:
50 dag obranych i oczyszczonych z gniazd nasiennych jabłek
40 dag oczyszczonej z gniazd nasiennych pigwy
50 dag cukru
1,5 szklanki wody
szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Pigwę zalać wodą, rozgotować, przetrzeć przez sito.
Jabłka rozgotować, w razie potrzeby podlewając odrobiną wody, zmiksować.
Połączyć przecier z pigwy z jabłkami i z cukrem, dodać cynamon, zagotować powoli, smażyć na małym ogniu często mieszając do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przełożyć do słoiczków, studzić pod kocykiem albo zapasteryzować.
Ilość wody można zmniejszyć, tylko wtedy trzeba bardziej pilnować i częściej mieszać. Za to szybciej się robi.
Składniki:
50 dag obranych i oczyszczonych z gniazd nasiennych jabłek
40 dag oczyszczonej z gniazd nasiennych pigwy
50 dag cukru
1,5 szklanki wody
szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Pigwę zalać wodą, rozgotować, przetrzeć przez sito.
Jabłka rozgotować, w razie potrzeby podlewając odrobiną wody, zmiksować.
Połączyć przecier z pigwy z jabłkami i z cukrem, dodać cynamon, zagotować powoli, smażyć na małym ogniu często mieszając do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przełożyć do słoiczków, studzić pod kocykiem albo zapasteryzować.
Ilość wody można zmniejszyć, tylko wtedy trzeba bardziej pilnować i częściej mieszać. Za to szybciej się robi.