Przetwory domowe
#12

Marmolada jabłkowo-pigwowa
Składniki:
50 dag obranych i oczyszczonych z gniazd nasiennych jabłek
40 dag oczyszczonej z gniazd nasiennych pigwy
50 dag cukru
1,5 szklanki wody
szczypta cynamonu

Przygotowanie:
Pigwę zalać wodą, rozgotować, przetrzeć przez sito.
Jabłka rozgotować, w razie potrzeby podlewając odrobiną wody, zmiksować.
Połączyć przecier z pigwy z jabłkami i z cukrem, dodać cynamon, zagotować powoli, smażyć na małym ogniu często mieszając do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przełożyć do słoiczków, studzić pod kocykiem albo zapasteryzować.

Ilość wody można zmniejszyć, tylko wtedy trzeba bardziej pilnować i częściej mieszać. Za to szybciej się robi. Uśmiech
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Przetwory domowe - przez Ewuniaaa - 21-09-2012, 18:21
RE: Przetwory domowe - przez Krystyna - 10-06-2018, 20:13
RE: Przetwory domowe - przez Krystyna - 02-08-2024, 23:50
Re: Przetwory na zimę ;) - przez Ewuniaaa - 21-09-2012, 18:23
Re: Przetwory na zimę ;) - przez Ewuniaaa - 21-09-2012, 18:27
Re: Przetwory na zimę ;) - przez Ewuniaaa - 21-09-2012, 18:30
Re: Przetwory na zimę ;) - przez Ewuniaaa - 21-09-2012, 20:28
Re: Przetwory na zimę ;) - przez Safira - 14-10-2012, 15:32



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości