17-09-2016, 11:11
Domowe batony energetyczne - bez cukru, jajek, mleka
Skladniki:
- 200g daktyli (spora garść i jeszcze klika)
- szklanka wody
- pół szklanki płatków kukurydzianych
- szklanka płatków owsianych górskich
- pół szklanki słonecznika łuskanego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki kakao
Przygotowanie:
1. Daktyle włożyć do garnka i zalać szklanką wody. Gotować na małym ogniu, aż daktyle całkowicie rozmiękną i zrobi się papka.
2. Rozgotowane daktyle wymieszać z pozostałymi składnikami.
3. Mieszankę wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać górę.
4. Piec w temperaturze ok. 180 stopni przez około 25-30 minut.
5. Po ostudzeniu pokroić na kwadraty/prostokąty. Powinno ich być 12-16.
Przechowywać w lodówce, maksymalnie tydzień.
Skladniki:
- 200g daktyli (spora garść i jeszcze klika)
- szklanka wody
- pół szklanki płatków kukurydzianych
- szklanka płatków owsianych górskich
- pół szklanki słonecznika łuskanego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki kakao
Przygotowanie:
1. Daktyle włożyć do garnka i zalać szklanką wody. Gotować na małym ogniu, aż daktyle całkowicie rozmiękną i zrobi się papka.
2. Rozgotowane daktyle wymieszać z pozostałymi składnikami.
3. Mieszankę wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać górę.
4. Piec w temperaturze ok. 180 stopni przez około 25-30 minut.
5. Po ostudzeniu pokroić na kwadraty/prostokąty. Powinno ich być 12-16.
Przechowywać w lodówce, maksymalnie tydzień.