23-09-2016, 07:53
Kwiateczek12 napisał(a):Zawsze jest obawa przed konsekwencjami. Jednak to tylko zaklecie a nie rytual. Wydaje mi sie ze swieca palila sie normalnie. Przechodziły po mnie zimne dreszczeMówisz, że to tylko zaklęcie ... hmm ... przypuszczam, że wynika to po prostu z braku informacji na ten temat...dodalo mi to wiary
Zauważyłam, że wiele razy tutaj, w tym temacie były osoby, które próbowały przemówić do rozsądku ... nie działa... A może sama definicja tego słowa coś pomoże, ponieważ widzę, że ewidentnie są mylone pewne pojęcia (nie chodzi głównie o ciebie)
ZAKLĘCIE - Czar , urok , wywołanie lub hex jest zbiorem słów, wypowiedziane lub niewypowiedziane, które zostały uznane przez jego użytkownika powołać jakiś magiczny efekt. Atesty historyczne istnieją na użytek jakiejś gamy zaklęć w wielu kulturach na całym świecie. Czary, zaklęcia mogą być stosowane do wzywania lub przywoływania duchów , demonów , boga lub inne nadprzyrodzone siły ( otwieramy bramę i nie wiemy co przez nią wejdzie ), lub w celu zmuszenia osobę, od podjęcia jakiegoś działania lub do pozostania na ścieżce jakiegoś działania ( zaklęcia wiążące ).
RYTUAŁ - powiem krótko, rytuałem może być pójście na mecz piłki nożnej, zjedzenie obiadu z rodziną w niedzielę, zakupy na święta, obchodzenie urodzin, uczestniczenie w mszy świętej ... Widzisz różnicę ... ?? Wiele czynności, które są wykonywane w celach rzekomo przeznaczenia, takich jak np, egzekucji przestępców, na naukowych sympozjach, wręczania nagród. Jest to działanie o charakterze czysto symbolicznym określonych w przepisach lub tradycji, a więc ... ?? Nadal uważasz, że to tylko zaklęcie ... ??