14-10-2016, 16:03
Pączki serowe bezglutenowe
Składniki:
3 jajka (rozmiaru M)
70g cukru
szczypta soli
2 łyżeczki cukru waniliowego
skórka starta z jednej cytryny
250g twarogu zmielonego z wiaderka, twarożku śmietankowego lub Quark
250g uniwersalnej mąki bezglutenowej
3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
Dodatkowo:
ewentualnie rodzynki lub kawałki jabłek (pominęłam)
cukier puder do posypania
tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania:
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać sól i skórkę z cytryny.
Zmniejszyć obroty miksera i dodać po łyżce sera.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dalej miksując, dodać stopniowo do ubitej masy.
Na końcu wmieszać delikatnie ewentualnie rodzynki lub jabłka.
Rozgrzać tłuszcz w dużym garnku lub głębokiej patelni.
Przy pomocy dwóch łyżeczek formować kulki i nakładać od razu na rozgrzany tłuszcz (170- 190°C). Smażyć z każdej strony na złoty kolor.
Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym. Gdy lekko ostygną posypać cukrem pudrem.
Pączki smakują najlepiej świeże.
Składniki:
3 jajka (rozmiaru M)
70g cukru
szczypta soli
2 łyżeczki cukru waniliowego
skórka starta z jednej cytryny
250g twarogu zmielonego z wiaderka, twarożku śmietankowego lub Quark
250g uniwersalnej mąki bezglutenowej
3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
Dodatkowo:
ewentualnie rodzynki lub kawałki jabłek (pominęłam)
cukier puder do posypania
tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania:
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać sól i skórkę z cytryny.
Zmniejszyć obroty miksera i dodać po łyżce sera.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dalej miksując, dodać stopniowo do ubitej masy.
Na końcu wmieszać delikatnie ewentualnie rodzynki lub jabłka.
Rozgrzać tłuszcz w dużym garnku lub głębokiej patelni.
Przy pomocy dwóch łyżeczek formować kulki i nakładać od razu na rozgrzany tłuszcz (170- 190°C). Smażyć z każdej strony na złoty kolor.
Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym. Gdy lekko ostygną posypać cukrem pudrem.
Pączki smakują najlepiej świeże.