02-11-2011, 14:41
Mentha Crispata
Czym się różni Mięta Kędzierzawa od Mięty Zielonej lub Pieprzowej?
Liście Mięty Kędzierzawej w przeciwieństwie do liści Mięty Pieprzowej są karbowane na końcach.
Mają też ciemniejszy kolor.
Jasnoliliowe kwiaty skupione w kłosowate kwiatostany są dużo bardziej okazałe od białych i drobnych kwiatów Mięty Zielonej.
Zastosowanie Mięty Kędzierzawej
Mięta Kędzierzawa jest delikatniejsza od Mięty Pieprzowej.
Podobnie jak Mięta Zielona może stać się podstawą naparów i herbat.
Napar z liści korzystnie wpływa na układ pokarmowy.
Wykazuje pewne działanie żółciopędne oraz pobudza apetyt.
Stosowany jest przy dolegliwościach żołądkowych, biegunkach i skurczach.
Wywar z Mięty stosowany być może jako okład łagodzący obrzęki.
Zalecany jest między innymi na obrzęki piersi u karmiących matek.
Jako przyprawa dodawana jest przede wszystkim do potraw z roślin strączkowych, surówek warzywnych i potraw z papryki, a w niewielkich ilościach również do pieczeni rzymskiej, kotletów mielonych, pieczonego królika i drobiu.
Jest niezastąpioną przyprawą do baraniny, jagnięciny i pieczonego kurczaka.
Ze względu na intensywny zapach wskazany jest tu jednak umiar.
Świeże, drobniutko posiekane listki mięty, wymieszane z twarogiem i odrobiną soli, to wspaniały dodatek do kanapek.
Uprawa Mięty Kędzierzawej
Wymagania Mięty Kędzierzawej nie różnią się zbytnio od innych odmian.
Roślina lubi stanowiska cieniste i półcieniste, uprawiana w doniczce wymaga podlewania.
Może być wysiewana z nasion lub z sadzonek liściowych.
Po umieszczeniu w szklance z wodą uszczypana gałązka sama wypuści korzenie.
źródło
źródło
Czym się różni Mięta Kędzierzawa od Mięty Zielonej lub Pieprzowej?
Liście Mięty Kędzierzawej w przeciwieństwie do liści Mięty Pieprzowej są karbowane na końcach.
Mają też ciemniejszy kolor.
Jasnoliliowe kwiaty skupione w kłosowate kwiatostany są dużo bardziej okazałe od białych i drobnych kwiatów Mięty Zielonej.
Zastosowanie Mięty Kędzierzawej
Mięta Kędzierzawa jest delikatniejsza od Mięty Pieprzowej.
Podobnie jak Mięta Zielona może stać się podstawą naparów i herbat.
Napar z liści korzystnie wpływa na układ pokarmowy.
Wykazuje pewne działanie żółciopędne oraz pobudza apetyt.
Stosowany jest przy dolegliwościach żołądkowych, biegunkach i skurczach.
Wywar z Mięty stosowany być może jako okład łagodzący obrzęki.
Zalecany jest między innymi na obrzęki piersi u karmiących matek.
Jako przyprawa dodawana jest przede wszystkim do potraw z roślin strączkowych, surówek warzywnych i potraw z papryki, a w niewielkich ilościach również do pieczeni rzymskiej, kotletów mielonych, pieczonego królika i drobiu.
Jest niezastąpioną przyprawą do baraniny, jagnięciny i pieczonego kurczaka.
Ze względu na intensywny zapach wskazany jest tu jednak umiar.
Świeże, drobniutko posiekane listki mięty, wymieszane z twarogiem i odrobiną soli, to wspaniały dodatek do kanapek.
Uprawa Mięty Kędzierzawej
Wymagania Mięty Kędzierzawej nie różnią się zbytnio od innych odmian.
Roślina lubi stanowiska cieniste i półcieniste, uprawiana w doniczce wymaga podlewania.
Może być wysiewana z nasion lub z sadzonek liściowych.
Po umieszczeniu w szklance z wodą uszczypana gałązka sama wypuści korzenie.
źródło
źródło