03-11-2011, 17:32
Thymus Vulgaris L.)
Gatunek rośliny należący do rodziny Jasnotowatych
Zwyczajowo nazywany jest też Tymiankiem Pospolitym i Tymianem.
Pochodzi z rejonów Morza śródziemnego, obecnie rośnie dziko w Maroku, Grecji, Turcji, Włoszech i Hiszpanii.
Jest uprawiany w wielu regionach świata.
Roślina trwała.
Niska krzewinka dorastająca do 20-30 cm wys.
Łodygi wyprostowane lub łukowato podnoszące się, silnie rozgałęzione, 4-kanciaste, popielato-szaro owłosione, u podstawy drewniejące.
Zastosowanie
Tymianek znano już w starożytności.
Egipcjanie stosowali go do kadzideł i mumifikacji zwłok.
Samarytanie używali go jako środka bakteriobójczego na 3000 lat p.n.e.
Aktualnie stosuje się tymianek jako przyprawę, zwłaszcza w kuchni francuskiej..
Ma silny aromat.
Ziele tymianku zawiera od 0,75 do 3,5% olejku, którego głównym składnikiem jest tymol i karwakrol.
Właśnie wzajemny stosunek obu tych fenoli odpowiada za walory smakowe przyprawy
Roślina lecznicza.
Ma działanie bakterio- i grzybobójcze oraz wykrztuśne.
Używa się go przy kaszlu, dolegliwościach gardła (kaszel, chrypka) do poprawiania apetytu a także trawienia
Zawarte w liściach substancje wykazują również działanie przeciwutleniające
Ze względu na swoje właściwości stosowany do przygotowania płukanki gardła, naparu inhalacyjnego a także do sporządzania płukanki do pielęgnacji włosów.
Odmiany
Liczne odmiany i hybrydy zostały opracowane do celów ozdobnych.
Nomenklatura może być bardzo myląca.
Francuskie, niemieckie i angielskie odmiany różnią się kształtem i kolorem liści oraz olejkami eterycznymi.
Liczne odmiany obejmują "Argenteus" (srebrny tymianek).
źródło
źródło