22-11-2016, 18:53
MAG napisał(a):No właśnie, to mnie dziwi, że wypadło tyle figur dworskich. U Ciebie i Joany były one bardzo zbliżone król i królowa buław odpowiednio. Na pewno pojawienie się figury dworskiej jako pierwszej karty sugeruje portret... Tylko czemu tak wyszło... U Perełki też figury dworskie...Luks napisał(a):Zastanawiające tylko czemu karty sugerowały Wam portret.:Kompozycja jest nietypowa jak na pejzaż: centralna i zamknięta, jak w portrecie. Na portret naprowadził mnie król pałek jako karta pierwsza, trzyma on buławę, gdyby był as buław to bym obstawiała drzewo. 2 kielichy na drugim miejscu, pięknie zobrazowały drugi plan i sady. Paź kielichów to zapewne kolory. Fajne miałam karty :--)
Dzięki za ćwiczenie.
Gratulacje Farfalla :--)
Ale fakt - kielichowo karty próbowały naprowadzić.
Dzięki za udział i za krótką analizę

barbara40 napisał(a):Dziękuję za udany warsztat ... faktycznie te skrzydła mogły mi podpowiedzieć, że chodzi o lekkość, pejzaż ... karty IV Cesarz i XIII Śmierć w tym przypadku odebrałam zbyt poważnie, a już sama karta XIII Śmierć mogła mnie też naprowadzić że to jakaś pora roku ...Hm no mnie by było ciężko odebrać Cesarza i Śmierć jako wiosenny pejzaż. Ale każdy ma swój system odczytu. No i jak piszesz, w Twojej talii były te skrzydła. Ale to też można było różnie odczytać.
Gratulacje dla Farfalli

Jednorożec LeCaro napisał(a):A ja zamiast tego centralnego drzewa widziałam szczupłą kobietę.Ciekawa technika. Blisko byłaś....Bo przyznam się teraz, że pomimo iż wyciągnęłam karty to wyjątkowo nie oparłam się na nich, ale po raz pierwszy zrobiłam eksperyment: zamknęłam oczy i czekałam jaka wizja mi się pojawi... zobaczyłam szczupłą postać w ciemnozielonej lub granatowej sukni i jasne tło, ciemniejsze brzegi obrazu - w sumie więc byłam blisko.

Dziękuję jeszcze raz wszystkim za udział. No i czekamy na warsztat Farfalli ^^