09-12-2016, 09:15
Zupa z zielonym groszkiem i serkiem topionym
1 korpus z kurczaka
włoszczyzna
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
4 ziemniaki
200 g zielonego groszku (mrożonego)
100 g makaronu kolanka
100 g serka topionego
koperek, natka pietruszki
szczypiorek (opcjonalnie, do podania)
sól, pieprz
Korpus umieścić w garnku, zalać 3 litrami zimnej wody i doprowadzić do wrzenia. Odszumować, dodać obraną włoszyznę, liść laurowy, ziele angielskie i posolić. Przykryć i gotować na małym ogniu 1,5 godziny. Mięso i warzywa wyjąć. Obrać i pokroić w kostkę ziemniaki. Wrzucić do zupy. Dodać zielony groszek. Gotować ok. 15 minut (aż ziemniaki i groszek będą miękkie).
Pokroić w plasterki, wyjętą wcześniej z zupy marchewkę. Ponownie wrzucić do garnka.
Dodać makaron i pokrojony w kostkę serek topiony. Gotować razem 5 minut. W tym czasie serek powinien dobrze się rozpuścić, a makaron ugotować al'dente (zmięknie jeszcze z upływem czasu).
Do zupy dodać garść posiekanej pietruszki i koperku. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.
1 korpus z kurczaka
włoszczyzna
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
4 ziemniaki
200 g zielonego groszku (mrożonego)
100 g makaronu kolanka
100 g serka topionego
koperek, natka pietruszki
szczypiorek (opcjonalnie, do podania)
sól, pieprz
Korpus umieścić w garnku, zalać 3 litrami zimnej wody i doprowadzić do wrzenia. Odszumować, dodać obraną włoszyznę, liść laurowy, ziele angielskie i posolić. Przykryć i gotować na małym ogniu 1,5 godziny. Mięso i warzywa wyjąć. Obrać i pokroić w kostkę ziemniaki. Wrzucić do zupy. Dodać zielony groszek. Gotować ok. 15 minut (aż ziemniaki i groszek będą miękkie).
Pokroić w plasterki, wyjętą wcześniej z zupy marchewkę. Ponownie wrzucić do garnka.
Dodać makaron i pokrojony w kostkę serek topiony. Gotować razem 5 minut. W tym czasie serek powinien dobrze się rozpuścić, a makaron ugotować al'dente (zmięknie jeszcze z upływem czasu).
Do zupy dodać garść posiekanej pietruszki i koperku. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.