Wypieki bezglutenowe
#30

Chałka bezglutenowa

Ciasto drożdżowe:
450g mieszanki mąki bezglutenowej, jasnej
1 łyżeczka zmielonych łusek nasion babki indyjskiej
275ml mleka
70g cukru
1 jajko (rozmiar M)
42g świeżych drożdży
szczypta soli
70g masła (lub margaryny)

Dodatkowo:
1 żółtko gruby cukier do posypania

Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski i wymieszać ze zmielonymi łuskami nasion. 50g odłożyć na bok, będzie potrzebne później do podsypywania. Przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z rozkruszonymi drożdżami, łyżeczką cukru i ok. 7 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10- 15 minut w ciepłe miejsce, aż wyrośnie. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, miękkie masło, szczyptę soli, jajko i wyrośnięty zaczyn. Zagnieść ciasto robotem kuchennym (używając haka do wyrabiania ciasta) lub mikserem ręcznym z mieszadłami. (Ciasto jest klejące. Nie nadaje się do wyrabiania ręką). Miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 50 minut. Po wyrośnięciu, ciasto jeszcze raz chwilę zagnieść ręką i przełożyć na blat lekko posypany odłożoną mąką. Podzielić na 3 równe części i uformować z nich równe wałki. Wałki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapleść ostrożnie warkocz. (Niewykorzystaną mąkę można użyć do obsypania wałków z zewnątrz. Nie należy jej jednak zagniatać z ciastem, bo ciasto zrobi się bardziej suche. Ja wykorzystuję tylko trochę tej mąki). Chałkę posmarować żółtkiem i posypać grubym cukrem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół), aż chałka ładnie się zarumieni. Uśmiech
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości