Wypieki bezglutenowe
#33

Bezglutenowy makowiec z jabłkami

Składniki:
250g suchego maku (może być już zmielony)
250g cukru pudru
400g jabłek
4 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
3 łyżki kleiku kukurydzianego  
6 jajek
125g masła lub margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 400- 500ml mleka do sparzenia maku
olejek migdałowy (opcjonalnie)
ok. 30g białej czekolady lub innej do dekoracji
opcjonalnie szczypta soli

Sposób przygotowania:
Mak zalać gorącym mlekiem, przykryć talerzykiem i pozostawić na co najmniej 30 minut. Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. (Można również mak gotować chwilę w mleku). Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania). Oddzielić żółtka od białek. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć z soku. W miseczce wymieszać budyń (w proszku) z kleikiem i proszkiem do pieczenia.
Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo budyń z kleikiem, jabłka, mak i parę kropli olejku. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie wmieszać do masy makowej. Ciasto wylać do formy (o wymiarach ok. 24x 24cm) wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką bezglutenową lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia. Można schłodzić w lodówce. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę przełożyć do worka do mrożenia i odciąć jeden koniec, robiąc malutką dziurkę. Czekoladą udekorować makowca.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości