09-01-2017, 01:56
Dlaczego taki odczyt mógłby być w niektórych przypadkach lepszy? Bo być może czasami takie jest działanie ludzkiego mózgu. Nie chodzi mi o "leczenie" alkoholem nieśmiałości, uprzedzeń czy zahamowań - nie spotkałam nigdy nieśmiałej czy niechętnej ludziom wróżki, to w końcu praca związana z kontaktem z obcymi zazwyczaj ludźmi... Ale zgodzisz się chyba że jedne wróżki są lepsze, inne są gorsze (chodzi mi o trafność wróżby) i że wróżenie to praca mózgu na zasadach których być może jeszcze do końca nie znamy. Więc nie wiadomo też jak mózg konkretnej osoby zareaguje na taką dodatkową stymulację w postaci alkoholu. Większość ludzi uważa że efekt może być tylko negatywny, ponieważ alkohol sam w sobie jest szkodliwy. Ale na przykład adrenalina - w końcu też związek chemiczny - jednych paraliżuje, a u innych wyzwala pokłady energii o które sami wcześniej by siebie nie podejrzewali i czasem w ten sposób ratuje ona komuś życie... Stosowana jest też w formie leku... Jednak produkowana przez organizm w nadmiarze i regularnie (pod wpływem długotrwałych stresujących przeżyć), może prowadzić do bardzo szkodliwych dla zdrowia skutków. Zresztą inna sprawa, że od adrenaliny również się można uzależnić.