15-01-2017, 10:47
Konfitura z brzoskwin z amaretto
Składniki:
2kg brzoskwiń
500g cukru żelującego 3:1
14 łyżek soku z cytryny (ok. 2 cytryn)
50ml likieru amaretto
Sposób przygotowania:
Brzoskwinie zalać wrzątkiem, ściągnąć skórkę, przekroić na pół i wyciągnąć pestkę. Z tak przygotowanych brzoskwiń potrzebne będzie 1,5kg.
Brzoskwinie zmiksować blenderem lub pokroić w bardzo drobną kostkę. (Ja zmiksowałam prawie na mus).
Wszystkie składniki przełożyć do dużego garnka i wymieszać. Całość mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu co najmniej 3min., ciągle mieszając.
Garnek zdjąć z pieca. Jeśli utworzyła się piana, należy ją zdjąć łyżką.
Konfiturę przełożyć od razu do czystych słoiczków, mocno zakręcić i postawić słoiki do góry dnem na ok. 5 min.
Z podanych składników otrzymamy ok. 5 słoiczków, każdy po 300ml.
Składniki:
2kg brzoskwiń
500g cukru żelującego 3:1
14 łyżek soku z cytryny (ok. 2 cytryn)
50ml likieru amaretto
Sposób przygotowania:
Brzoskwinie zalać wrzątkiem, ściągnąć skórkę, przekroić na pół i wyciągnąć pestkę. Z tak przygotowanych brzoskwiń potrzebne będzie 1,5kg.
Brzoskwinie zmiksować blenderem lub pokroić w bardzo drobną kostkę. (Ja zmiksowałam prawie na mus).
Wszystkie składniki przełożyć do dużego garnka i wymieszać. Całość mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu co najmniej 3min., ciągle mieszając.
Garnek zdjąć z pieca. Jeśli utworzyła się piana, należy ją zdjąć łyżką.
Konfiturę przełożyć od razu do czystych słoiczków, mocno zakręcić i postawić słoiki do góry dnem na ok. 5 min.
Z podanych składników otrzymamy ok. 5 słoiczków, każdy po 300ml.