30-01-2017, 09:15
Czekoladowa kawa mrożona
Składniki na 2- 3 porcje:
250ml mleka
70g czekolady gorzkiej
240ml zaparzonej kawy
50ml likieru kawowego lub tiramisu
2- 3 gałki lodów waniliowych
Sposób przygotowania:
Czekoladę posiekać. Odstawić na bok.
Mleko zagotować. Zdjąć z pieca, dodać posiekaną czekoladę i chwilę odczekać, aby czekolada zmiękła. Następnie dokładnie wymieszać trzepaczką, aby czekolada całkowicie się rozpuściła.
Przygotować kawę w ulubiony sposób (z ekspresu, rozpuszczalną, parzoną przecedzoną). Wlać do czekolady. Całość ostudzić w zimnej wodzie. Kolejno dodać likier.
Gotową czeko- kawę rozlać do 2 lub 3 wysokich szklanek. Dodać po gałce lodów.
Składniki na 2- 3 porcje:
250ml mleka
70g czekolady gorzkiej
240ml zaparzonej kawy
50ml likieru kawowego lub tiramisu
2- 3 gałki lodów waniliowych
Sposób przygotowania:
Czekoladę posiekać. Odstawić na bok.
Mleko zagotować. Zdjąć z pieca, dodać posiekaną czekoladę i chwilę odczekać, aby czekolada zmiękła. Następnie dokładnie wymieszać trzepaczką, aby czekolada całkowicie się rozpuściła.
Przygotować kawę w ulubiony sposób (z ekspresu, rozpuszczalną, parzoną przecedzoną). Wlać do czekolady. Całość ostudzić w zimnej wodzie. Kolejno dodać likier.
Gotową czeko- kawę rozlać do 2 lub 3 wysokich szklanek. Dodać po gałce lodów.