14-02-2017, 05:41
MAG napisał(a):Obecnie czytam książkę, której bohaterowie, już na początku książki, znajdują skarb.
1. Co jest tym skarbem?
2. Gdzie znaleźli ten skarb?
No ciekawe, ciekawe

Więc tak na szybko złapałam karty, i:
1. Co jest tym skarbem?
VII RYDWAN, 4 denary
W zasadzie karty przeciwstawne - przyszło mi więc na myśl, że jest to coś co umożliwia przeniesienie się, jakąś zmianę, ruch... postaci, czasu, miejsca - albo dosłownie, albo w przenośni (np. przy czytaniu o czymś odległym w czasie). Przedmiot może mieć podłużny kształt, (np. laska, berło, miecz/inna broń lub jakieś pismo zwinięte w zwój). Z racji karty Rydwanu i tych sfinksów, skojarzyło mi się z Egiptem, być może z jakimś starym/starożytnym miastem... Skarb i historia jego ukrycia może się wiązać z czyjąś nagłą śmiercią, albo zburzeniem miasta... natomiast odnalezienie go może się wiązać z jakąś nagłą zmianą okoliczności, wytrąceniem z równowagi, podróżą, odwróceniem sytuacji...
2. Gdzie znaleźli ten skarb?
Paź Kielichów, 6 mieczy
Może gdzieś w pobliżu wody (morze, jezioro,ocean), lub wewnątrz przedmiotu/miejsca, który kojarzy się z wodą lub został przez nią wydrążony (np. łódź, dzban, piasek, kamyki, jaskinia). Możliwe, że ktoś pływał, albo się o coś potknął, coś się rozbiło - i w ten sposób trafił na tę rzecz.... lub też woda coś wymyła, wypłukała... Skarb mogło odnaleźć też dziecko, albo młoda osoba/para która się przeprowadzała w nowe miejsce.
Pozdrawiam Cię serdecznie MAG, ciekawa jestem odpowiedzi...