18-02-2017, 10:14
Jabłka w cieście bezglutenowym
Składniki na ok. 20 sztuk:
Ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mąki kukurydzianej (= 130g)
1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej (= 40g)
200ml mleka
2 jajka (rozmiar M)
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Dodatkowo:
4 jabłka
cynamon
masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Przygotować ciasto. Do miski wsypać mąkę, skrobię, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodać jajka i mleko. Całość zmiksować na gładką masę. (Ciasto powinno być dość gęste, aby utrzymywało się na jabłku). Odstawić na bok do czasu przygotowania jabłek. Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić na grube plastry o grubości ok. 1cm. (Jedno średnie jabłko kroję na 5 części). Wydrążyć środek za pomocą wykrawacza/ drylownicy do jabłek lub wyciąć nożykiem. Plastry posypać cynamonem.
Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz. Plastry jabłek zanurzać pojedynczo w cieście. (Gdyby ciasto było za gęste, dodać jeszcze troszkę mleka. Plastry wyciągam, wkładając widelec do otworu, czekam aż nadmiar ciasta spłynie z powrotem do miski, a patyczkiem do szaszłyków wyciągam ciasto z otworu, aby po usmażeniu w środku pozostała dziurka). Smażyć na średniej mocy palnika z obu stron, po parę minut każda, na złoty kolor. Wyciągać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby ociekły z tłuszczu. Podawać najlepiej na ciepło posypane cukrem pudrem.
Składniki na ok. 20 sztuk:
Ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mąki kukurydzianej (= 130g)
1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej (= 40g)
200ml mleka
2 jajka (rozmiar M)
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Dodatkowo:
4 jabłka
cynamon
masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Przygotować ciasto. Do miski wsypać mąkę, skrobię, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodać jajka i mleko. Całość zmiksować na gładką masę. (Ciasto powinno być dość gęste, aby utrzymywało się na jabłku). Odstawić na bok do czasu przygotowania jabłek. Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić na grube plastry o grubości ok. 1cm. (Jedno średnie jabłko kroję na 5 części). Wydrążyć środek za pomocą wykrawacza/ drylownicy do jabłek lub wyciąć nożykiem. Plastry posypać cynamonem.
Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz. Plastry jabłek zanurzać pojedynczo w cieście. (Gdyby ciasto było za gęste, dodać jeszcze troszkę mleka. Plastry wyciągam, wkładając widelec do otworu, czekam aż nadmiar ciasta spłynie z powrotem do miski, a patyczkiem do szaszłyków wyciągam ciasto z otworu, aby po usmażeniu w środku pozostała dziurka). Smażyć na średniej mocy palnika z obu stron, po parę minut każda, na złoty kolor. Wyciągać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby ociekły z tłuszczu. Podawać najlepiej na ciepło posypane cukrem pudrem.