30-03-2017, 15:06
Witam Państwa.
Poniżej podaję zestawienie cytatów pochodzących z Pisma Świętego (zalecam korzystanie z Biblii Tysiąclecia – inne przekłady mogą posiadać nieco odmienny układ wersetów) charakteryzujące stanowisko teologii biblijnej (zarówno katolickiej, jak i protestanckiej) w kwestiach praktyk ezoterycznych. Boże Słowo w bardzo dobitny sposób tego typu zachowania piętnuje.
Jest to fragment większego opracowania, które tworzę i rozwijam od wielu już lat, a inspiracją była praca pewnej Osoby o inicjałach A.P., nie będącej wyznawcą Kościoła Rzymskokatolickiego, którą z biegiem lat całkowicie przeredagowałem, dodając wiele wersetów, które sam znalazłem podczas lektury Biblii. Problemy ściśle powiązane z zasadami wiary Kościoła, której jest Ona wyznawcą, zostały przeze mnie usunięte. Z kolei nie zamieściłem tam doktryn katolickich, które nie mają swego źródła i odzwierciedlenia w bezpośredniej nauce biblijnej (wynikające tylko z Tradycji).
Miałem zamiar przedstawić także stanowisko prezentowane w „Katechizmie Kościoła Katolickiego”, jednakże ktoś uczynił to już przede mną. W każdym razie mam na uwadze kanony: 2115-2117.
Spirytyzm, astrologia, okultyzm, wróżby
I.
Kpł. 19,26.31; 20,6.27 Iz. 8,19-20
Iz. 8,19 – Komentarz w Biblii Tysiąclecia:
Prorok ironizuje z postępowania tych, którzy wolą pytać o radę raczej wywoływaczy duchów niż jego.
Ez. 13,17-23 Jr. 29,8-9 Mi. 3,6-8; 5,11 Iz. 47,12-15 ==>> Ap. 21,8!!!
II.
1Sm. 28,5-25
Komentarz na podstawie Agostino Tommaselli, „Biblijna opowieść o wróżce z Endor”, Wiara.pl.
Bóg z własnej woli może pozwolić na kontakt z duszami zmarłych. Nie dzieje się to jednak dzięki stosowaniu praktyk spirytystycznych. Zgodnie z przekazem wersetu 11 i 12 duch Samuela pojawił się zanim w ogóle wróżka rozpoczęła prowadzenie swych magicznych rytuałów. Na widok Samuela kobieta „zawołała głośno”. Świadczy to o wyjątkowości tego wydarzenia – trudno zrozumieć fakt, iż osoba zajmująca się magią i podobnymi praktykami, przyzwyczajona do kontaktów z wywoływanymi przez siebie duchami – przeraziła się na widok ducha Samuela.
III.
Za. 10,2 Jr. 10.8; Oz. 4,12 Iz. 2,6 [Pwt. 18,9-12; Iz. 44,24-28]!!! Mt. 7,22-23!!!
IV.
Pwt. 13,2-4
Serdecznie Państwa pozdrawiam.
Marzyciel.