Kluchy, kluski
#14

       
Kluski z mięsem
- gotowane mięso
- ugotowane ziemniaki
- 2-4 jaja
- mąka ziemniaczana
- mąka pszenna
- cebula
- mąka krupczatka
- olej
- przyprawy
Gotowane mięso ( wieprzowe, wołowe, albo drobiowe) obrane z kości zmielić w malakserze z podsmażoną cebulką, czosnkiem granulowanym, majerankiem, pieprzem, solą i  1- 2 surowymi jajkami. Można doprawić farsz wg upodobania, ale trzeba pamiętać by był dość pikantny.
Ugotowane ziemniaki, około 1 kilograma ostudzić przepuścić przez praskę. Dodać 3/4 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1-2 jajka, sól. Zagnieść ciasto jak na kopytka. Nabierać porcję ciasta wielkości jajka na dłoń, rozpłaszczyć. Na taki placuszek nakładać łyżeczkę farszu, skleić i uformować kulkę.
Tak przygotowane kulki obtoczyć w mące krupczatce. W sporym garnku zagotować wodę z solą i olejem. Kluski gotować 3 minuty od wypłynięcia na wierzch, potem wyjmowac łyżką cedzakową na tacę i ostudzić. Ugotowane kluski można zamrażać. Ja podaję je z topionym masłem i buraczkami.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Kluchy, kluski - przez Krystyna - 03-03-2013, 01:43
RE: Kluchy, kluski, makarony ... - przez Joana - 22-04-2017, 16:17
RE: Kluchy, kluski... - przez Krystyna - 11-03-2021, 00:21
RE: Kluchy, kluski... - przez Krystyna - 11-03-2021, 01:06



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości