Kluski z mięsem
- gotowane mięso
- ugotowane ziemniaki
- 2-4 jaja
- mąka ziemniaczana
- mąka pszenna
- cebula
- mąka krupczatka
- olej
- przyprawy
Gotowane mięso ( wieprzowe, wołowe, albo drobiowe) obrane z kości zmielić w malakserze z podsmażoną cebulką, czosnkiem granulowanym, majerankiem, pieprzem, solą i 1- 2 surowymi jajkami. Można doprawić farsz wg upodobania, ale trzeba pamiętać by był dość pikantny.
Ugotowane ziemniaki, około 1 kilograma ostudzić przepuścić przez praskę. Dodać 3/4 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1-2 jajka, sól. Zagnieść ciasto jak na kopytka. Nabierać porcję ciasta wielkości jajka na dłoń, rozpłaszczyć. Na taki placuszek nakładać łyżeczkę farszu, skleić i uformować kulkę.
Tak przygotowane kulki obtoczyć w mące krupczatce. W sporym garnku zagotować wodę z solą i olejem. Kluski gotować 3 minuty od wypłynięcia na wierzch, potem wyjmowac łyżką cedzakową na tacę i ostudzić. Ugotowane kluski można zamrażać. Ja podaję je z topionym masłem i buraczkami.