23-04-2017, 00:54
Hej Kochani, ponieważ jestem osobą, która bardzo lubi eksperymenty w kuchni podsyłam świetny przepis na warzywne curry z batatami, ciecierzycą, jarmużem i mleczkiem kokosowym.
Bataty pokrojone w plastry takie grubsze, podgotowujemy około 10 min w lekko osolonej wodzie.
Na dużej patelni podsmażamy jedną biała cebule i 3 ząbki czosnku.
Po lekkim podsmażeniu, kiedy warzywa robią się złociste, dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego, łyżeczkę zmielonego imbiru, łyżeczkę kurkumy, łyżeczkę chilli, oraz szczyptę kuminu można także dodać pół łyżeczki cynamonu. W zastępstwie można (jeśli się posiada) dodać łyżkę curry żółtego ze słoiczka.
Lekko podsmażamy, zalewamy mleczkiem kokosowym, 250 ml.
Odsączamy bataty i wrzucamy je do sosu. Dodajemy także porwany na kawałki jarmuż oraz wsypujemy puszkę ciecierzycy, wcześniej opłukanej z zalewy. Albo dodajemy około 200 g ciecierzycy ugotowanej do miękkości.
Doprowadzamy do zagotowania, doprawiamy solą.
Danie jest bardzo sycące, starczy na dwa dni do pracy, a smakuje.... orientalnie i fantastycznie.
Polecam
Bataty pokrojone w plastry takie grubsze, podgotowujemy około 10 min w lekko osolonej wodzie.
Na dużej patelni podsmażamy jedną biała cebule i 3 ząbki czosnku.
Po lekkim podsmażeniu, kiedy warzywa robią się złociste, dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego, łyżeczkę zmielonego imbiru, łyżeczkę kurkumy, łyżeczkę chilli, oraz szczyptę kuminu można także dodać pół łyżeczki cynamonu. W zastępstwie można (jeśli się posiada) dodać łyżkę curry żółtego ze słoiczka.
Lekko podsmażamy, zalewamy mleczkiem kokosowym, 250 ml.
Odsączamy bataty i wrzucamy je do sosu. Dodajemy także porwany na kawałki jarmuż oraz wsypujemy puszkę ciecierzycy, wcześniej opłukanej z zalewy. Albo dodajemy około 200 g ciecierzycy ugotowanej do miękkości.
Doprowadzamy do zagotowania, doprawiamy solą.
Danie jest bardzo sycące, starczy na dwa dni do pracy, a smakuje.... orientalnie i fantastycznie.
Polecam