Wypieki bezglutenowe
#40

Bezglutenowe ciasto mocno cytrusowe
Skladniki:
20 dag miękkiego masła
20 dag brązowego cukru demerara (można zastąpić białym)
4 jajka
17 dag mielonych migdałów (lub mąki migdałowej)
25 dag ziemniaków, ugotowanych i pogniecionych
skórka z 3 cytryn
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (można użyć zwykłego)

do skropienia:
2 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny
sok z 1 limonki (zależy od wielkości limonki)

lukier:
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki soku z limonki
skórka z cytryny i limonki do przybrania
Wykonanie:
  1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, jak zwykle to robisz i pognieć póki są gorące. Odstaw do wystygnięcia.
  2. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Tortownicę lub okrągłą foremkę (o średnicy nie większej niż 23 cm) nasmaruj masłem.
  3. Miękkie masło ubij z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj jajka po jednym. Starannie ubij po każdym jajku.
  4. Do masy dodaj mąkę migdałową, wystudzone ziemniaki, skórkę cytrynową i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko starannie.
  5. Masę przełóż do tortownicy.
  6. Wstaw do piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) i piecz 40-45 minut aż będzie złote, a patyczek wyjęty z ciasta będzie suchy.
  7. Wyjmij z piekarnika i zostaw na 10 minut w tortownicy. Po 10 minutach wyjmij na kratkę.
  8. Cukier i sok z cytryny i limonki wymieszaj. Syropem polej ciasto i zostaw na chwilę.
  9. Z cukru pudru i soku z cytryny i limonki utrzyj gładki lukier. Rozprowadź go na cieście i posyp skórką z cytrusów.
Dodatkowe informacje
Jeśli nie lubisz słodkich ciast możesz pominąć lukier lub zmniejszyć ilość cukru w cieście o 1/3.

https://www.mniammniam.com/Bezglutenowe_...0325p.html
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości