28-05-2017, 11:17
Bezglutenowe ciasto mocno cytrusowe
Skladniki:
20 dag miękkiego masła
20 dag brązowego cukru demerara (można zastąpić białym)
4 jajka
17 dag mielonych migdałów (lub mąki migdałowej)
25 dag ziemniaków, ugotowanych i pogniecionych
skórka z 3 cytryn
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (można użyć zwykłego)
do skropienia:
2 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny
sok z 1 limonki (zależy od wielkości limonki)
lukier:
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki soku z limonki
skórka z cytryny i limonki do przybrania
Wykonanie:
Jeśli nie lubisz słodkich ciast możesz pominąć lukier lub zmniejszyć ilość cukru w cieście o 1/3.
https://www.mniammniam.com/Bezglutenowe_...0325p.html
Skladniki:
20 dag miękkiego masła
20 dag brązowego cukru demerara (można zastąpić białym)
4 jajka
17 dag mielonych migdałów (lub mąki migdałowej)
25 dag ziemniaków, ugotowanych i pogniecionych
skórka z 3 cytryn
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (można użyć zwykłego)
do skropienia:
2 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny
sok z 1 limonki (zależy od wielkości limonki)
lukier:
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki soku z limonki
skórka z cytryny i limonki do przybrania
Wykonanie:
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, jak zwykle to robisz i pognieć póki są gorące. Odstaw do wystygnięcia.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Tortownicę lub okrągłą foremkę (o średnicy nie większej niż 23 cm) nasmaruj masłem.
- Miękkie masło ubij z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj jajka po jednym. Starannie ubij po każdym jajku.
- Do masy dodaj mąkę migdałową, wystudzone ziemniaki, skórkę cytrynową i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko starannie.
- Masę przełóż do tortownicy.
- Wstaw do piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) i piecz 40-45 minut aż będzie złote, a patyczek wyjęty z ciasta będzie suchy.
- Wyjmij z piekarnika i zostaw na 10 minut w tortownicy. Po 10 minutach wyjmij na kratkę.
- Cukier i sok z cytryny i limonki wymieszaj. Syropem polej ciasto i zostaw na chwilę.
- Z cukru pudru i soku z cytryny i limonki utrzyj gładki lukier. Rozprowadź go na cieście i posyp skórką z cytrusów.
Jeśli nie lubisz słodkich ciast możesz pominąć lukier lub zmniejszyć ilość cukru w cieście o 1/3.
https://www.mniammniam.com/Bezglutenowe_...0325p.html