22-06-2017, 03:33
Przepis z dzieciństwa ... Prosty placek, który można piec z dowolnymi owocami sezonowymi - najbardziej jednak pasuje rabarbar i śliwki węgierki. Można piec też z mrożonymi owocami - ale wtedy trzeba pamiętać by wcześniej je rozmrozić, i by były one w temperaturze pokojowej. Placek, który robimy bez miksera, można go zrobić razem z dziećmi bo jest szybki i mało pracochłonny!
UCIERANY PLACEK ZE ŚLIWKAMI (lub z RABARBAREM)
Składniki:
- 70 - 80 dag śliwek węgierek (lub innych owoców) - umytych, bez pestek, przekrojonych wzdłuż na połówki lub ćwiartki
- 4 jajka
- 20 dag masła (miękkiego, nie prosto z lodówki)
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy (torebka)
- cukier puder (do posypania lub do zrobienia lukru), ew. cytryna (do lukru)
1) Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C
2) Dużą prostokątną blachę do pieczenia smarujemy cienko masłem i wysypujemy bułką tartą, albo wykładamy papierem do pieczenia
3) W misce miękkie masło ucieramy z cukrem za pomocą drewnianej łyżki - nie robimy tego długo, tak aż się dobrze połączą
4) Stopniowo dodajemy resztę składników (z wyjątkiem owoców) i ucieramy do połączenia się składników w jednolitą masę: całe jajka, obie mąki przesiane i wymieszane z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy.
5) Ciasto przekładamy do przygotowanej formy, tak by równomiernie pokryło całe dno - powinna to być dość cienka warstwa.
6) Na cieście układamy (ale nie wciskamy mocno) dość gęsto obok siebie ułożone połówki śliwek węgierek.
Jeśli dajemy rabarbar - kroimy go w ok. 1 - 1,5 centymetrowej szerokości kawałki. Natomiast truskawki obieramy z szypułek i dajemy w całości (truskawki nie powinny być zbyt duże). Owoce mrożone odsączamy z nadmiaru soku.
7) Wstawiamy do piecyka, pieczemy ok. 50 do 55 minut - aż się ładnie przyrumieni.
8) Po upieczeniu od razu wyjmujemy z piecyka. Po chwili, jeszcze ciepłe ciasto posypujemy przez siteczko cukrem pudrem. Można też ciasto przestudzić, i wtedy polać lukrem zrobionym z krótko utartego drewnianą łyżką cukru pudru z odrobiną wody.
Uwaga: Jeżeli skorzystamy z miksera i najpierw ubijemy na puszysto całe jajka z cukrem i cukrem waniliowym (na jasnożółty kolor, prawie biały), potem dodamy stopione masło (nie gorące!) i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia, to konsystencja ciasta będzie lżejsza, taka biszkoptowa. Wtedy śliwki kroimy w ćwiartki, żeby się nie "utopiły" całkiem w cieście (połówki są cięższe).
Smacznego!
Mój "własnoręczny" placuszek wygląda tak (kolory jakieś takie pomarańczowe, bo zdjęcie niedoświetlone):
UCIERANY PLACEK ZE ŚLIWKAMI (lub z RABARBAREM)
Składniki:
- 70 - 80 dag śliwek węgierek (lub innych owoców) - umytych, bez pestek, przekrojonych wzdłuż na połówki lub ćwiartki
- 4 jajka
- 20 dag masła (miękkiego, nie prosto z lodówki)
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy (torebka)
- cukier puder (do posypania lub do zrobienia lukru), ew. cytryna (do lukru)
1) Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C
2) Dużą prostokątną blachę do pieczenia smarujemy cienko masłem i wysypujemy bułką tartą, albo wykładamy papierem do pieczenia
3) W misce miękkie masło ucieramy z cukrem za pomocą drewnianej łyżki - nie robimy tego długo, tak aż się dobrze połączą
4) Stopniowo dodajemy resztę składników (z wyjątkiem owoców) i ucieramy do połączenia się składników w jednolitą masę: całe jajka, obie mąki przesiane i wymieszane z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy.
5) Ciasto przekładamy do przygotowanej formy, tak by równomiernie pokryło całe dno - powinna to być dość cienka warstwa.
6) Na cieście układamy (ale nie wciskamy mocno) dość gęsto obok siebie ułożone połówki śliwek węgierek.
Jeśli dajemy rabarbar - kroimy go w ok. 1 - 1,5 centymetrowej szerokości kawałki. Natomiast truskawki obieramy z szypułek i dajemy w całości (truskawki nie powinny być zbyt duże). Owoce mrożone odsączamy z nadmiaru soku.
7) Wstawiamy do piecyka, pieczemy ok. 50 do 55 minut - aż się ładnie przyrumieni.
8) Po upieczeniu od razu wyjmujemy z piecyka. Po chwili, jeszcze ciepłe ciasto posypujemy przez siteczko cukrem pudrem. Można też ciasto przestudzić, i wtedy polać lukrem zrobionym z krótko utartego drewnianą łyżką cukru pudru z odrobiną wody.
Uwaga: Jeżeli skorzystamy z miksera i najpierw ubijemy na puszysto całe jajka z cukrem i cukrem waniliowym (na jasnożółty kolor, prawie biały), potem dodamy stopione masło (nie gorące!) i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia, to konsystencja ciasta będzie lżejsza, taka biszkoptowa. Wtedy śliwki kroimy w ćwiartki, żeby się nie "utopiły" całkiem w cieście (połówki są cięższe).
Smacznego!
Mój "własnoręczny" placuszek wygląda tak (kolory jakieś takie pomarańczowe, bo zdjęcie niedoświetlone):