25-07-2017, 15:30
Bułgarski tarator
Chcesz się poczuć jak na wakacjach?
Na obiad przygotuj bułgarski chłodnik o nazwie tarator, który gasi pragnienie i orzeźwia w upalny dzień.
Wystarczy kilka składników, by stworzyć niezwykłą kombinację smaków.
Do taratora używa się jogurtu naturalnego, który jest bardzo polecany w czasie diety.
Dlaczego?
Ma mało kalorii, ale za to dużo białka, które daje energię i pomaga budować mięśnie.
Wierzch chłodnika pochodzącego z Bułgarii posypuje się orzechami włoskimi, które są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Bez obaw – to rodzaj tłuszczy, których bardzo potrzebujesz w trakcie diety.
Jak zrobić chłodnik?
Na początek pokrój 2 świeże ogórki w niewielką kostkę albo zetrzyj na tarce.
Dodaj do nich ok. 500 ml jogurtu naturalnego, 2 rozgniecione ząbki czosnku oraz posiekany pęczek koperku.
Jeśli jogurt był gęsty, dodaj trochę wody mineralnej.
Dopraw do smaku solą morską oraz oliwą.
Podawaj z posiekanymi orzechami włoskimi na wierzchu.
źródło