Chłodniki...
#11

   
Chłodnik meksykański
Awokado, kolendra, ostra papryczka, limonka – to charakterystyczne smaki kuchni meksykańskiej.
Aromatyczne dodatki świetnie komponują się z kremowym awokado, dlatego warto przyrządzić ten chłodnik w domu.
Zupa najlepiej smakuje podana z dodatkiem pikantnej salsy pomidorowej.
Awokado to produkt polecany przez dietetyków ze względu na zawartość zdrowych kwasów tłuszczowych.
Zielony owoc jest kaloryczny (160 kcal w 100 g), ale dostarcza też błonnika, magnezu, potasu, witamin E oraz K.
 Meksykański chłodnik jest bombą antyoksydantów, które hamują procesy starzenia i niszczą szkodliwe substancje w organizmie.

Przepis na chłodnik z Meksyku nie jest skomplikowany.
 W blenderze należy umieścić 2 dojrzałe i lekko rozdrobnione awokado, dodać sok z 1 limonki oraz 500 ml bulionu warzywnego.
Całość zmiksować na gładki krem i chłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Do chłodnika warto przygotować salsę – 1 pomidor pokroić w drobną kosteczkę, posiekać 1 ząbek czosnku.
Do warzyw dodać posiekaną papryczkę chili, odrobinę soku z limonki, 1 łyżkę oliwy oraz garść świeżej kolendry.
Salsę ułożyć na wierzchu kremu z awokado.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości