25-07-2017, 17:26
Wiśniowy chłodnik węgierski
Pamiętasz zupy owocowe z dzieciństwa?
Ta węgierska receptura przekona cię, że słodkie chłodniki mogą być pyszne.
Kwaśne wiśnie są źródłem składników mineralnych (żelaza, sodu, miedzi, potasu, fosforu), przeciwutleniaczy oraz witamin (m.in. witamin C i A).
Owoce są niskokaloryczne (ok. 50 kcal w 100 g), oczyszczają organizm z toksyn i wspomagają procesy trawienne, dlatego warto je włączyć do swojego menu.
Przepis na chłodnik z wiśni pochodzi z okolic Balatonu na Węgrzech.
Do przygotowania zupy potrzebujesz 500 g wiśni (mogą być mrożone), 1 laski cynamonu, 100 ml czerwonego wina i ok. 50 g cukru (w wersji bardziej dietetycznej można go zastąpić stewią, miodem lub ksylitolem).
Wszystkie składniki należy umieścić w garnku i zalać 1 l wody.
Doprowadzić do wrzenia i gotować przez ok. 10 minut.
Zupę należy wystudzić i zmiksować w blenderze (nie zapominając o wyjęciu laski cynamonu).
Wstawić do lodówki i schłodzić.
Podawać z kleksem jogurtu naturalnego.
źródło