25-07-2017, 22:02
Ajo blanco - hiszpański chłodnik
Ajo blanco wchodzi w skład trzech najpopularniejszych hiszpańskich zup razem z gazpacho i salmorejo.
Chłodnik ajo blanco podobnie jak dwa pozostałe wywodzi się ze słonecznej Andaluzji.
Gdy hiszpańska "mama" (mama naszego dobrego hiszpańskiego przyjaciela) po raz pierwszy poczęstowała mnie tą zupą, na początku nie mogłam właściwie zrozumieć, co to jest za kremowe, pożywne, a jednocześnie lekkie danie.
Natychmiast po spróbowaniu ta zupa krem – chłodnik stała się moją ulubioną.
Wyrazisty, ale zarazem delikatny aromat z orzechowym posmakiem i gładka konsystencja po prostu nie dają o sobie zapomnieć.
Jeśli lubicie chłodniki, to ten, jednoznacznie powinien się Wam spodobać!
A połówki winogron dodają szczególnego uroku, podkreślając subtelny smak migdałów.
Chłodnik ajo blanco, którego nazwa dosłownie oznacza "biały czosnek" pojawił się w Hiszpanii już dawno temu, jeszcze w średniowieczu, za panowania Maurów (dzisiaj mieszkańcy części Algierii i Maroka) na południu Hiszpanii.
W tym czasie o gazpacho nikt nawet nie myślał, ponieważ hiszpańscy kolonizatorzy jeszcze nie przywieźli ze swoich podróży pomidorów, a sama Hiszpania była w pewnym stopniu pod wpływem świata islamskiego.
Skład zupy ajo blanco pozwala przypuszczać, że ten chłodnik pochodzi z kuchni arabskiej.
Migdały i czosnek często pojawiają się w kuchniach narodów arabskich.
W Hiszpanii istnieją dwa sposoby podania ajo blanco:
W Maladze ajo blanco podaje się, podobnie jak ja z dodatkiem winogron.
Natomiast w Granadzie z pieczonymi ziemniakami "w mundurkach", a czasami z filetami anchois.
Dla mnie smaczniejszą wersją jest pierwszy wariant, który jest bardziej popularny w Hiszpanii, a Wy decydujecie sami jak Wam się bardziej podoba!
przepis...z tej stronki...
źródło