26-07-2017, 15:21
Chłodnik staropolski
Składniki
woda1.7 l
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr1 szt
mąka5 dag
skórka chleba razowego
jajka ugotowane na twardo2 szt
koperek
szczypiorek
cukier
śmietana1 szklanka
Kiedy z nieba leje się żar, a gorąc daje się we znaki, koniecznie sięgnij po potrawy, których – po pierwsze – ugotowanie nie zajmie ci dużo czasu, bo stanie w kuchni nie jest wówczas najlepszym pomysłem, i które po drugie – są podawane na zimno.
Idealnym pomysłem na obiad podczas upałów jest więc chłodnik staropolski.
Kwaskowaty, z odrobiną słodyczy idealnie orzeźwi w gorące dni lata.
Nie wiedzieć czemu chłodnik kojarzy się od razu z chłodnikiem litewskim.
Tymczasem i my mamy swój wariant tego dania – chłodnik staropolski, znany jest od stuleci.
Pora wygrzebać z babcinych przepisów to danie, bo naprawdę jest tego warte.
Bazą do wykonania chłodnika jest skórka chleba razowego, z której wykonasz zakwas.
Musisz pamiętać o tym, że zakwas będzie gotowy po kilku dniach, dlatego też warto wcześniej zaplanować wykonanie tego dania.
Gotowa zupa nie obejdzie się bez jajka na twardo.
Zagotuj 1,7 litra wody, dosyp mąkę i startą skórkę chleba razowego.
Zostaw w chłodnym miejscu na 2-3 dni. Po tych kilku dniach, dokładnie wymieszaj, przecedź i zagotuj.
Następnie ostudź, wlej śmietanę i utrzep trzepaczką.
Pokrój w kawałki jajka. Posiekaj koperek i szczypiorek. Dodaj do zupy pokrojone jajka, posiekany koperek i szczypiorek.
Chłodnik dopraw pokruszoną Przyprawą w mini kostkach Czosnek Knorr czosnek oraz cukrem.
źródło