26-07-2017, 15:35
Chłodnik z rzodkiewki
Składniki
Barszcz czerwony Ekspresowy Knorr1 opak
świeże ogórki gruntowe3 szt
pęczek rzodkiewek
jogurt naturalny1 l
kefir0.5 l
posiekany ząbek czosnku3 szt
posiekany koperek4 łyżki
posiekany szczypiorek4 łyżki
Jeśli masz ochotę na smaczny chłodnik, ten przepis będzie dla Ciebie odpowiedni.
Potrawa ma intensywny, wyrazisty smak, a dodatkowo jest bardzo łatwa w przygotowaniu.
Stanowi smaczną propozycję na codzienne danie. Jej podstawę stanowią barszcz czerwony i świeże warzywa.
Chłodnik jest bardzo delikatny, m.in. dzięki dodatkowi jogurtu naturalnego, który można też zastąpić maślanką lub mlekiem sojowym.
Zetrzyj ogórki i rzodkiewki na tarce o małych oczkach, a koperek, szczypiorek i ząbek czosnku poszatkuj.
Do ostudzonego barszczu dodaj składniki.
Jeśli chcesz nadać zupie kwaskowatego posmaku, użyj soku z cytryny lub garści szczawiu.
Odstaw do schłodzenia – najlepiej smakuje podawany prosto z lodówki.
Serwuj z przekrojonym na pół jajkiem na twardo lub z chrupiącą grzanką (przygotuj ją w tosterze lub na patelni grillowej).
Zupę podawaj w dużej filiżance lub głębokiej misce.
Tak przygotowaną potrawę ozdób koperkiem, tymiankiem i rzodkiewką w plastrach – będzie wyglądać efektownie.
Dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
Koniecznie wypróbuj ten przepis na chłodnik marzenie.
Smacznego!
Przygotuj Barszcz czerwony ekspresowy Knorr według przepisu na opakowaniu i odstaw go do wystudzenia.
Oczyść ogórki oraz rzodkiewki, umyj i zetrzyj na tarce. Następnie dodaj do barszczu.
Dodaj również czosnek, jogurt, kefir, szczypiorek oraz koperek. Całość wymieszaj i odstaw do schłodzenia.
źródło