26-07-2017, 15:45
Chłodnik i pieczone ziemniaki
Składniki
ziemniaki1 kg
jogurt gęsty 1 l
burak średniej wielkości1 szt
koper pokrojony3 łyżki
cukier1 szczypta
woda1 szklanka
olej z pestek winogron4 łyżki
Barszcz czerwony Ekspresowy Knorr2 łyżki
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr1 szt
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr1 szt
Ziemniaki obrać , pokroić w łódeczki. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 180 * aż zrobią się rumiane i chrupkie. Po wyjęciu posypać rozkruszoną mini kostką Pietruszka i solą .
W czasie kiedy ziemniaki się pieką umyć i ugotować buraka. Obrać . Utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka).
Barszcz czerwony rozpuścić we wrzątku- ostudzić . Jogurt wymieszać z utartym burakiem , rozpuszczonym barszczem . Doprawić cukrem , solą i mini kostką Czosnek .
źródło