26-07-2017, 16:42
Chłodnik z fetą
Składniki
Barszcz czerwony Ekspresowy Knorr2 szt
jogurt naturalny250 ml
śmietana 30%250 ml
szczypiorek1 pęczek
koperek1 pęczek
ser feta1 opak
cytryna1 szt
ogórek zielony1 szt
rzodkiewka1 pęczek
W sporym garnku doprowadzamy do wrzenia 750 ml wody. Gdy już się zagotuje dodajemy barszcz czerwony i dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Najlepiej w tym celu wstawić garnek do większego naczynia z zimną wodą.
Ogórka obieramy, a rzodkiewki dokładnie płuczemy. Warzywa kroimy w drobną kostkę i dodajemy razem z jogurtem i śmietaną do zupy, kiedy ta osiągnie temperaturę pokojową. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 20 minut.
Przed podaniem do chłodnika dodajemy ser feta pokrojony w kostkę i posypujemy posiekaną zieleniną.
Smacznego
źródło