26-07-2017, 16:55
Chłodnik z ziemniakami
szczaw100 g
Zupa ogórkowa Knorr1 szt
młode ziemniaki 200 g
zielony ogórek1 szt
pęczek rzodkwi1 szt
jogurt naturalny500 ml
jajka2 szt
czarny pieprz1 szczypta
woda500 ml
Chłodnik z młodymi ziemniakami to genialny sposób na przyrządzenie obiadu w letni dzień.
Liście szczawiu nadają mu wyrazisty kwaskowaty smak, a kawałki świeżego ogórka i rzodkiewki są chrupiące.
Pierwszym krokiem do przygotowania chłodnika jest ugotowanie młodych, starannie umytych, ziemniaków.
Gdy będą już miękkie, wyjmij je z wody i odłóż, aby ostygły.
Opłukane liście szczawiu pozbaw łodyżek, pokrój w paski i zblanszuj w gotującej się wodzie po ziemniakach.
Do powstałego w ten sposób warzywnego wywaru dodaj błyskawiczną zupę ogórkową w proszku.
Doprowadź ją do wrzenia, a następnie przestudź.
Ogórek oraz rzodkiewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj, wraz z jogurtem naturalnym, do schłodzonego wywaru.
Całość dopraw czarnym pieprzem, wymieszaj i wstaw do lodówki.
Gotowy chłodnik podawaj z ćwiartkami ugotowanego na twardo jajka oraz młodymi ziemniakami.
Zupę udekoruj drobno posiekanym, świeżym koperkiem lub szczypiorkiem, a także cząstkami rzodkiewki.
Ugotuj znakomite letnie danie z naszym przepisem na chłodnik.
W małym garnku zagotuj 500 mililitrów wody, ugotuj ziemniaki, po czym odłóż je na bok, aby wystygły. Szczaw pokrój w paski i ugotuj przez 2 minuty w wodzie pozostałej po gotowaniu ziemniaków. W powstałym wywarze rozmieszaj Zupę ogórkową Knorr. Doprowadź ją do wrzenia, gotuj 3 minuty, a następnie odstaw do ostygnięcia.
Zetrzyj ogórka i rzodkiewkę na tarce o grubych oczkach. Zimny wywar wymieszaj z jogurtem, dodaj starte warzywa.
Całość dopraw do smaku szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i odstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie ugotuj jaja na twardo, a ziemniaki pokrój w ćwiartki. Chłodnik podawaj z przekrojonymi na pół jajami i ćwiartkami ziemniaków.
źródło