Chłodniki...
#21

   
Chłodnik z ziemniakami
szczaw100 g
Zupa ogórkowa Knorr1 szt
młode ziemniaki 200 g
zielony ogórek1 szt
pęczek rzodkwi1 szt
jogurt naturalny500 ml
jajka2 szt
czarny pieprz1 szczypta
woda500 ml

Chłodnik z młodymi ziemniakami to genialny sposób na przyrządzenie obiadu w letni dzień.
 Liście szczawiu nadają mu wyrazisty kwaskowaty smak, a kawałki świeżego ogórka i rzodkiewki są chrupiące.
 Pierwszym krokiem do przygotowania chłodnika jest ugotowanie młodych, starannie umytych, ziemniaków.
 Gdy będą już miękkie, wyjmij je z wody i odłóż, aby ostygły.
Opłukane liście szczawiu pozbaw łodyżek, pokrój w paski i zblanszuj w gotującej się wodzie po ziemniakach.
 Do powstałego w ten sposób warzywnego wywaru dodaj błyskawiczną zupę ogórkową w proszku.
 Doprowadź ją do wrzenia, a następnie przestudź.
 Ogórek oraz rzodkiewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj, wraz z jogurtem naturalnym, do schłodzonego wywaru.
Całość dopraw czarnym pieprzem, wymieszaj i wstaw do lodówki.
Gotowy chłodnik podawaj z ćwiartkami ugotowanego na twardo jajka oraz młodymi ziemniakami.
Zupę udekoruj drobno posiekanym, świeżym koperkiem lub szczypiorkiem, a także cząstkami rzodkiewki.
 Ugotuj znakomite letnie danie z naszym przepisem na chłodnik.

W małym garnku zagotuj 500 mililitrów wody, ugotuj ziemniaki, po czym odłóż je na bok, aby wystygły. Szczaw pokrój w paski i ugotuj przez 2 minuty w wodzie pozostałej po gotowaniu ziemniaków. W powstałym wywarze rozmieszaj Zupę ogórkową Knorr. Doprowadź ją do wrzenia, gotuj 3 minuty, a następnie odstaw do ostygnięcia.
Zetrzyj ogórka i rzodkiewkę na tarce o grubych oczkach. Zimny wywar wymieszaj z jogurtem, dodaj starte warzywa.
Całość dopraw do smaku szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i odstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie ugotuj jaja na twardo, a ziemniaki pokrój w ćwiartki. Chłodnik podawaj z przekrojonymi na pół jajami i ćwiartkami ziemniaków.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości