26-07-2017, 17:24
Chłodnik biały
Składniki
średni seler1 szt
Bulion na włoszczyźnie Knorr2 szt
zielone jabłka3 szt
cebule2 szt
starta gałka muszkatołowa1 szt
pieprz
margaryna4 łyżki
woda1.5 l
sól do smaku
Chłodnik to świetny pomysł na orzeźwiający obiad w ciepłe dni.
Potrawę tę można przygotowywać w wersji słodkiej lub słonej, a także łącząc owoce i warzywa ze sobą.
W tej zupie doskonale będą się komponować lekko kwaśne jabłka oraz aromatyczny seler, zmiksowane z odrobiną cebuli.
W kuchni polskiej najpopularniejszym chłodnikiem jest chłodnik litewski, którego bazę stanowi ugotowana botwina z kwaśną śmietaną lub zsiadłym mlekiem.
Równie ważne są tu dodatki takie, jak jajko na twardo, surowy ogórek oraz koperek.
W wersji klasycznej, za bazę służą szyjki rakowe.
Chłodnik popularny jest również w Hiszpanii, gdzie serwuje się gazpacho, czyli zupę z surowych pomidorów, oliwy, octu oraz rozmoczonego chleba.
Bardzo często podaje się ją wraz z jajkiem, oliwkami, szynką czy orzechami, które umieszcza się w osobnych miseczkach.
Natomiast odmianą chłodnika, który serwuje się często w krajach bałkańskich jest tarator, który przygotowuje się z zsiadłego mleka, jogurtu, wody, oleju, oliwy z oliwek, koperku, soli, posiekanego lub startego ogórka oraz zmiażdżonego czosnku.
Seler i jabłka pokrój w małą kostkę, cebule drobno posiekaj.
Cebulkę podsmaż w garnku z margaryną. Dodaj seler i jabłka. Smaż 10 minut – do czasu, gdy jabłka zaczną się rozpadać a seler zmięknie.
Rozpuść kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr w 1,5 litra wody. Wlej bulion do garnka z warzywami i gotuj przez 20 minut. Następnie dopraw zupę gałką muszkatołową, pieprzem oraz solą (jeśli uznasz to za konieczne).
Ugotowaną zupę zmiksuj blenderem lub przetrzyj przez sito. Dodaj trochę wody - jeśli zupa jest za gęsta. Odstaw do ostudzenia. Następnie wstaw chłodnik na 5 godzin do lodówki. Podawaj na zimno
źródło