28-07-2017, 18:10
Chłodnik arbuzowy z fetą
Przełom czerwca i lipca, to moment, w którym na targach można już znaleźć wszystkie ulubione owoce. Tęsknimy za nimi cały rok, warto, więc świętować obfitość słodkich darów natury. Na słoneczne dni polecamy soczystego arbuza, okraszonego słoną fetą. Ten chłodnik należy podawać naprawdę dobrze schłodzony!
Chłodnik arbuzowy z fetą
1/4 średniego arbuza
1-2 łyżki soku z cytryny
100 g sera feta
2 gałązki bazylii
sól
pieprz
Wrzucić pokrojonego, oczyszczonego z pestek i zielonej skóry arbuza do blendera, polać sokiem z cytryny, dodać szczyptę soli.
Zmiksować.
Odstawić na 2 godz. do lodówki.
Przed podaniem posypać fetą i pokrojonymi w cienkie paseczki listkami bazylii.
Autor: Magda Gessler
źródło