21-08-2017, 22:57
Zupa gołąbkowa
Składniki:
500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 cebula
olej do smażenia
1/2 główki włoskiej kapusty
1-2 marchewki
1 ząbek czosnku
ok. 3 litry rosołu lub bulionu
1 por
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
sól, pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
100g ryżu -użyłam Gallo Blond
190g (słoiczek) koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki pszennej
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju.
Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy do momentu, aż pozbija się w grudki.
Wrzucamy do większego garnka.
Marchewkę startą na grubej tarce i przeciśnięty czosnek podsmażamy.
Następnie dodajemy jasną część pora pokrojona w piórka oraz kapustę pokrojoną w małe piórka (lub większą kostkę) i jeszcze chwilę smażymy (można podlać troszkę woda i poddusić).
Całość wrzucić do garnka.
Dodać ziela angielskie, liście laurowe, koncentrat oraz przyprawy i zalać bulionem.
Gotować ok 20 minut.
Po tym czasie dodać ryż i gotować na małym ogniu jeszcze do momentu aż ryż będzie ugotowany - w zależności od rodzaju ryżu i czasu podanego na opakowaniu - u mnie 10 minut (ten ryż gotuje się bardzo szybko - po 10 minutach jest pyszny, nie rozkleja się i ma piękny kształt nawet na drugi dzień po podgrzewaniu zupy).
Na koniec całość zagęszczamy mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wywaru.
W razie konieczności doprawić.
Smacznego
źródło
inna wersja