22-08-2017, 14:29
Racuchy drożdżowe z jagodami
Składniki:
½ kg mąki pszennej,
50 g świeżych drożdży,
szczypta soli,
2 łyżki cukru,
1,5 szklanki letniego mleka,
1 jajko,
1 szklanka jagód.
Wykonanie:
Jagody umyć i odstawić do odsączenia.
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli i wymieszać.
Na środku zrobić wgłębienie i wkruszyć do niego drożdże, zasypać cukrem i zalać ½ szklanki letniego mleka.
Przykryć ściereczką i odstawić na 10 - 15 minut.
Po tym czasie, wlać resztę mleka, dodać jajko i wymieszać całość łyżką drewnianą.
Odstawić ponownie na 1 - 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).
Ciasto nabierać łyżką, maczaną za każdym razem w gorącej wodzie (by się nie kleiło).
Wykładać na rozgrzany olej i posypywać każdy placek jagodami, lekko wciskając je w ciasto.
Smażyć na niezbyt dużym ogniu, pilnując żeby się nie przypaliły - a były jedynie dobrze wysmażone na rumiany kolor.
https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/...z-jagodami