27-08-2017, 19:29
Cukinia marynowana
Składniki (na ok. 14 słoików o pojemności 700 ml):
5 kg młodej, małej cukinii
Marynata:
2 1/4 litra wody
650 ml octu 10%
3 łyżki soli
500 g cukruD
Dodatkowo (na każdy słoik):
1-2 ząbki czosnku
1 gałązka kopru
1/4 łyżeczki gorczycy
3 ziarna czarnego pieprzu
1 duży liść laurowy
2-3 ziela angielskie
Składniki zalewy zagotować, co jakiś czas mieszając, aby cukier i sól dobrze się rozpuściły.
Do czystych, suchych słoików włożyć gałązkę kopru, czosnek, gorczycę, ziele, liść i ziarna pieprzu.
Cukinię umyć, odciąć końcówki i przekroić na pół, a następnie na pasku.
Ułożyć na stojąco w słoikach dość ciasno.
Zalać przygotowaną gorącą marynatą i mocno zakręcić.
Słoiki pasteryzować w garnku wyłożonym ściereczkami od czasu zagotowania wody, przez ok. 20 minut.
Gorące słoiki wyjąć na ściereczkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Można przykryć je dodatkowo kocem i zostawić na noc. Smacznego!
Rady: Polecam użyć młodych, małych cukinii. Takie okazy są smaczniejsze i można marynować je bez obierania i wydrążania pestek. Jeśli macie duże cukinie, należy je obrać ze skórki i usunąć nasiona.
Zakrętki oraz boki słoika podczas zakręcania muszą być całkowicie suche. Po nalaniu zalewą można, przetrzeć je suchą szmatką.
źródło