13-09-2017, 17:49
Zakręcone, ziołowe ziemniaki pieczone - sprężynki
Cała tajemnica tkwi w tym jak pokroić ziemniaka i jednocześnie nie poodcinać sobie palców.
Okazało się, że to wcale nie jest trudne i zajmuje dosłownie minutę.
Zerknijcie na wideo:
https://www.youtube.com/watch?v=FgO21P0Gwl0
czas: 1 h
porcje: 2
6 małych ziemniaków do pieczenia ze skórką
6 patyczków do szaszłyków
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka curry
szczypta oregano
szczypta pieprzu
szczypta posiekanego szczypiorku
oliwa do smarowania
Ziemniaki pokroić według powyższej instrukcji.
Włożyć do wrzątku i na małym ogniu gotować około 4-5 minut aż lekko zmiękną.
Blachę wyłożyć folią aluminiową.
Ułożyć na niej ziemniaki i posmarować je dokładnie oliwą (najlepiej za pomocą pędzla).
Posypać przyprawami: solą, czosnkiem, curry, pieprzem i szczypiorkiem.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 40 minut.
Podawać z sosem czosnkowym
http://obserwatoriumgastronomiczne.blogs...czone.html[/url][/b][/color]