13-09-2017, 18:51
Zupa krem z gruszki i pietruszki
SKŁADNIKI (4 porcje):800g korzenia pietruszki
2 gruszki
1 biała cebula
1/2 szkl. białego wina
2 szkl. wody lub bulionu warzywnego
odrobina soli, białego pieprzu
1 łyzka oliwy z oliwek
2 łyżki nasion czarnuszki
4 łyzki prażonych orzechów włoskich
W garnku rozgrzewamy oliwę.
Korzenie pietruszki oraz cebulę obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i podsmażamy 2 minuty.
Warzywa zalewamy bulionem lub wodą i gotujemy przez 3 minuty.
Gruszki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do garnka.
Całość gotujemy do momentu aż pietruszki i gruszki zmiękną, a następnie miksujemy za pomocą blendera ręcznego.
Dodajemy wino i zagotowujemy
Zupę podajemy posypaną orzechami włoskimi i czarnuszką
http://www.mniumniu.com/2014/11/zupa-kre...uszki.html