15-09-2017, 18:53
Pikantne burgery ziemniaczane
Składniki (na około 6 sztuk):
400 g obranych ziemniaków
1 żółtko
dwie cebule dymki wraz ze szczypiorem
1 duży ząbek czosnku, posiekany
1 czerwona papryczka chili, pozbawiona pestek i drobno posiekana
1/4 szklanki natki pietruszki, posiekanej
75 g żółtego sera, startego na małych oczkach
sól, świeżo mielony pieprz, słodka i ostra papryka w proszku
pół łyżeczki skórki otartej z cytryny (opcjonalnie)
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Odlewamy wodę i odstawiamy ziemniaki na około 10 minut do przestygnięcia.
W tym czasie cebulki kroimy w drobną kosteczkę, szczypior w paseczki.
Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub ubijamy tłuczkiem.
Dodajemy do nich cebulę, szczypior, natkę, chili, czosnek, ser, masę doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.
Możemy do niej dodać skórkę otartą z cytryny.
Wbijamy żółtko, dokładnie mieszamy.
Z masy formujemy kotlety, lekko spłaszczamy i obtaczamy dokładnie w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor ze obu stron.
http://stylowi.pl/2449260